Imati krov nad glavom, topli kutak u koji se ušuškate i sve brige nestanu još uvijek je san za mnoge Bosance i Hercegovce. World Vision BiH ulaže napore da pomogne i olakša svim građanima, da im svakodnevnicu učini boljom i sigurnijom. S tim ciljem, samo u 2020. godini
ova Organizacija je utoplila 52 porodične kuće.

– World Vision BiH je tokom 2020. godine obnovio dotrajale prozore i vrata na 52 porodične kuće u općinama Kalesija, Sapna, Zvornik, Pale, Istočno Novo Sarajevo i Istočna ilidža, čime je značajno poboljšana energetska efikasnost i izolacija ovih domaćinstava. U pitanju su većinom naslijeđene kuće, stare 50 i više godina koje od izgradnje nisu obnavljane. Obnovljene kuće su dom za 350 osoba, od čega je više od 150 djece, saznali smo od Nejre Baltes, voditeljice Odjela za komunikacije WV BiH.

World Vision BiH projekat utopljavanja provodi u područjima gdje su zime vrlo oštre i hladne, a mnoge porodice se tokom zime bore za opskrbu drva za domaćinstva. Projekt nudi održiva i dugoročna rješenja bez zanemarivanja hitnih i praktičnih potreba najsiromašnijih domaćinstva.

– Bolja izolacija kuća će povećati njihovu energetsku efikasnost, smanjiti količinu drva ili drugog materijala koji su potrebni za zagrijavanje, te će se u konačnici umanjiti finansijsko opterećenje najranjivijih porodica, izjavio je Dario Hudić, iz organizacije World Vision BiH.
Jedna od porodica čiji je dom utopljen su Ibralići iz Kalesije, na čijoj su kući zamijenjeni prozori i vrata stari više od tri decenije.

– U kući je bilo hladno, prozori i vrata na kući nisu pružali zaštitu čak ni od malo jačeg vjetra, rekao je Salkan Ibralić.
Kako bi osigurali da pomoć dođe do najugroženijih, World Vision sarađuje s institucijama na lokalnom nivou kao što su škole, centri za socijalni rad i grupe za dobrobit djece.

– Neke porodice uopće nisu imale vrata ni prozore, a neke porodice su živjele u kućama sa potpuno istrošenom stolarijom, kaže Selmir Buljkić, direktor Centra za socijalni rad u općini Kalesija.

Pored unaprijeđenja uslova u kojima žive pojedinačne porodice, World Vision BiH je Udruženju za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama „Sunce“ iz Pala sufinansirao zamjenu kotla za centralno grijanje, čime su poboljšani uslovi za preko 200 djece koja borave u
prostorijama udruženja.

World Vision BiH je za aktivnosti utopljavanja i obnove kuća najranjivijih porodica u BiH u 2020. godini izdvojio blizu 100.000 KM.