Osnivač Eat Justa, Josh Tetrick, kazao je da smo se tom premijerom „približili svijetu u kojem za većinu mesa koje jedemo neće trebati uništiti nijednu šumu, premjestiti nijedno životinjsko stanište ni koristiti ni kap antibiotika”.

Potrošnja mesa u svijetu trebala bi do 2050. porasti za 70 posto i laboratorijski proizvedeno meso moglo bi uskoro pokriti dio te potražnje, po startupu.

Piletina proizvedena u laboratoriju poslužena je u subotu prvi put u historiji u restoranu u Singapuru, što je historijska prekretnica za te proizvođače koji se nadaju da će time pridonijeti smanjenju emisija ugljika koje uzrokuje proizvodnja mesa.

Startup Eat Just objavio je početkom decembra da je njihovo meso uzgojeno u laboratoriju od životinjskih stanica odobreno za prodaju kao sastojak nuggetsa. Singapur je prva zemlja u svijetu koja je odobrila konzumaciju takvog mesa.

Mnogi startupi u svijetu rade na razvoju umjetnog mesa, ali za sada su u eksperimentalnoj fazi.

Razvoj koče visoki troškovi, no Eat Just ističe da je postigao velik napredak u smanjenju troškova.

Startup je u srijedu objavio da je prodao prvu pošiljku i to restoranu pod nazivom “1880.” u bogatoj četvrti Singapura.

Restoran je u subotu poslužio to meso mladima u dobi od 14 do 18 godina koji su bili pozvani jer su „angažirani za izgradnju bolje planete”.

Istorijska večera nije bila otvorena za novinare zbog pandemije covida-19.

Riječ je o „revolucionarnoj etapi u borbi protiv klimatskih promjena i opskrbi svjetskog stanovništva bez uništavanja planete”, ocijenio je osnivač restorana, Marc Nicholson.