Zeminu Suljanović rodila je gluhonjema majka od koje su je odvojili nakon par mjeseci. Odrasla je u porodici koja je imala devetero djece i sve je objavila u emotivnoj ispovijesti

Tkaljo moja tiha, emotivna je ispovijest Zemine Suljanović iz Velike Kladuše. Knjihga koja je nastajala godinama prije nekoliko dana ugledala je svijetlo dana.

– Knjiga govori o mojoj majci koja je bila gluhonjema i silovana sa 15 godina. Silovali su je ljudi koji su je trebali braniti i čuvati. Ja sam plod te neljudskosti i ja ne mogu da otkrijem više, rekla je autorica.

Njena majka nije znala da ona postoji. Zemina je potom primljena u dom porodice Pehlić koja je već imala svojih devetero djece. Kaže, ljubavi i pažnje kod porodice Pehlić nije joj nedostajalo.

Knjigu, odnosno, odlomke, počela je pisati sa svojih 12 godina. Priče o njenoj rođenoj majci, koja je umrla vrlo mlada, sa 19 godina, pričala joj je majka Hanka koja ju je primila u svoj dom. Zemina ne zna ko joj je otac. Kaže, nekad je željela znati, ali danas više ne.

Njenu priću 11 godina je čuvala nastavnica Fikreta Muslić. Njoj je Zemina predala sve svoje bilješke i dokaze koje je godinama sakupljala, a nije znala šta da radi s njima. 

– Trebalo je tridesetak i više godina sakupljati hrabrost da samo nekome kaže dvije ili tri riječi o svojoj priči koja je tema knjige, istakla je Muslić koja je bila i lektor knjige.

Jedna od recenzentica bila je i Belma Ibrišimović Durić koja je istakla da je knjiga jako emotivna te je istu preporučila svima da je pročitaju. Autorici je čestitala na hrabrosti da ispriča svoju životnu priču……

Godinama je pisala, skupljala dokaze i tragove o svom životu. Taj rukopis odlučila je predati u ruke nastavnici Fikreti Muslić, ne znajući šta će dalje s njim. 11 godina ovu priču čuvala je nastavnica Fikreta Muslić, koja je bila lektor i recenzent knjige…..

– Autorica je na sebi svojstven način iznijela nekoliko nemilih događaja iz života, a koji imaju korijene prije njenog rođenje, ali i danas su to grane koje se tresu i vihore. Knjiga je jako emotivna i ja bi je preporučila  posebno ženama za čitanje, jer govori o položaju žena prije 40 godina, ali i korelacijskim odnosima između kćerke i majke, supruge i muža i tako dalje. Ut to sve čestitke autorici na hrabrosti i snagi da svoju životnu priču pusti u javnost.

Promocija je održana u velikokladuškom restoranu „Libertas“, a po okončanju promocije zainteresirani su mogli kupiti knjigu po promotivnoj cijeni od 10 KM. Knjigu je moguće kupiti kod autorice.