Otkriće kanadskog “Erina” sada i Srbiju stavlja u red zemalja sa velikim rezervama rude koja se koristi u svemirske tehnologijama i izradi mobitela

Kanadska kompanija “Erin venčers” u rejonu Piskanja, nedaleko od napuštenih rudnika uglja kod Baljevca na Ibru (opština Raška), pronašla je rezerve rude bora. Prema preliminarnoj studiji izvodljivosti, ovaj rudnik bi mogao da bude u funkciji 21 godinu.

“Erin” je u program bušenja kod Baljevca na Ibru ušao nakon što je multinacionalna kompanija “Rio Tinto” odustala od koncesije na tom području. Pomalo je nejasno zašto se to desilo imajuću u vidu da Rio Tinto zajedno sa Edi Maden, turskom državnom kompanijom kontroliše 80 posto svjetskih rezervi bora. Od toga čak 75 posto rezervi nalazi se na teritoriji Turske.

Nalazišta u Srbiji se procijenjuju ra 2 milijarde dolara. Prema dogovoru Erin će podijeliti posao sa kompanijom Temas iz svoje zemlje koja će investirati 10, 5 miliona dolara u zamjenu za vlasništvo nad polovinom nalazišta.

Prema prvim studijama u toku ekspoatacije iz rudnika bi moglo da se dobije 11 miliona tona bora. Njegova vrijednost je veća od 2 milijarde dolara. Otkriće kanadskog “Erina” sada i Srbiju stavlja u red zemalja sa velikim rezervama ove rude.Ovo nalazište smatra se trećim po veličini u svijetu. Ova ruda se koristi za svemirske tehnologije, te u industriji mobilnih telefona.  Kompanija “Temas” traga i za retkim elementima poput titana i vanadijuma.