Grupa od trinaest polaznika mlađe i srednje životne dobi, članova Hrvatskog planinarskog društva (HPD) ‘Bjelašnica 1923’ i drugih sarajevskih planinarskih društava završila je ‘Naprednu planinarsku školu 2020’ (NPŠ), koja je bila logičan nastavak ljetne edukativne aktivnosti HPD-a i završetka ‘Opće planinarske škole 2020’ (OPŠ).
 
Naprednu planinarsku školu vodio je planinarski instruktor Gorske službe spašavanja (GSS) Selver Ajrulahi uz asistenciju učitelja planinarstva Admira Ibričića i planinarskog vodiča Ivana Žilića, prenosi Fena.
 
Teoretski dio obuhvatio je 17 sati predavanja i vježbe iz oblasti priprema za odlazak u planinu, kondicioni trening, tehnička planinarska oprema za ljetno planinarenje, opasnosti u planinama ljeti (subjektivne i objektivne), planinarstvo i sport, planinarstvo i turizam, kartografija i orijentacija, prva pomoć – moguće povrede u ljetnom periodu i tretiranje tih povreda, osnove spašavanja i GSS, kretanje osiguranim planinarskim stazama-feratama (oprema, tehnika itd.) i osnove speleologije.
 
Praktični dio obuhvatio je boravak u planini (tehnike kretanja ljeti, osnove kretanja po stijeni, abseil, bivak, kartografija i orijentacija u planini ljeti, tehnike dizanja i spuštanja, kretanje osiguranom stazom/feratiranje, pećina). Svi polaznici su uspješno položili pismeni i praktični ispit.