France Football je na ovogodišnjoj svečanosti dodjele Zlatne lopte objavio svoj zvjezdani ‘Dream Team’

Sa otkazivanjem ovogodišnje nagrade Zlatne lopte zbog pandemije, i njenog virtuelnog dodjeljivanja, France Football-nedjeljni magazin koji je kreirao nagradu-odlučio je da umjesto nje proglasi najboljih 11 svih vremena

Novinari iz 170 zemalja glasali su ko će činiti tim iz snova, tim u formaciji 3-4-3. Prvo su otkrili golmana i odbrambene igrače, a zatim vezni red i napadače. Na golu je Ruski golman Yashin, što je učvrstilo njegovo naslijeđe kao vjerovatno najboljeg broja 1 svih vremena. Yashin koji je osvojio Zlatnu loptu 1963 godine, ostao je jedini golman u historiji koji je osvojio loptu, a odigrao je 74 utakmice za Sovjetski Savez između 1954 i 1970 godine.

Ispred njega, trojka Franz Backenbauer, Cafu, i Paolo Maldini čine neprobojnu odbranu. Smatran jednim od najvećih fudbalera svih vremena, Beckenbauer je jedini defanzivac koji je u dva navrata osvojio Zlatnu loptu, osvojivši sve što se moglo osvojiti sa Bayern Munich-om i Njemačkom.

Za razliku od njega, ni Cafu ni Maldini nikada nisu osvojili nagradu, ali su obojica prepoznati kao jedni od najboljih na svojoj poziciji.

Ispred njih, četveročlani vezni red čine Xavi, Lothar Matthaus, Pele, i pokojni, sjajni Diego Maradona. Xavi je sa Španijom osvojio Svjetski kup i dva Europska prvenstva, a istovremeno je stvorio, zajedno sa Iniestom, jednu od najboljih veznih linija ikada, koja je uljepšala samu igru za vrijeme njegovog boravka u Barceloni. Uz njega, kao defanzivni izbor bio je Matthaus, koji je 1990 osvojio Zlatnu loptu. Još jedan igrač koji je ponovio uspjeh Beckenbauera u osvajanju svega, kako za Bayern tako i za Njemačku. Pele, vjerovatno najveći igrač svih vremena,igra zajedno sa Maradonom, koji je nažalost preminuo prošlog mjeseca. Dvije Južnoameričke ikone dugo su bile dva kandidata za G.O.A.T (najbolji igrač svih vremena) status u fudbalu, sa Peleom koji je osvojio tri Svjetska kupa, dok je Maradona sam, uz pomoć ruke, vodio Argentinu do trofeja 1986 godine.

Lionel Messi, Cristiano Ronaldo, i Ronaldo Nazario, najavljeni su kao smrtonosna napadačka trojka tima. Nije ni bilo sumnje da će Messi ili Cristiano biti dio tima, s obzirom da su dominirali nagradom u posljednjoj deceniji. Messija, koji je sa šest, osvojio najviše Zlatnih lopti u historiji, odmah prati njegov veliki rival Cristiano, koji ih ima pet.

Prilikom uključivanja u tim, Messi je na svom Instagram profilu napisao:

“Za mene je čast što sam uključen u jedanaest igrača tima snova Zlatne lopte. Želim vam zahvaliti, ali takođe i čestitati svim igračima koji su odabrani, jer postoje zaista fenomeni na toj listi”.

Cristiano Ronaldo se takođe zahvalio svima koji su glasali za njega objavivši vlastitu sliku na Instagramu sa jednom od njegovih Zlatnih lopti.

Brazilac Ronaldo, bivši napadač Barcelone i Intera zauzima dostojno konačno napadačko mjesto u timu. Ovaj 44-godišnjak, koji se povukao 2011 godine, osvojio je Zlatnu loptu 1997 godine, nakon zapanjujuće sezone u Katalonskom klubu, prije nego je ponovo podignuo pehar 2002 godine, nakon što je Brazil vodio do slave Svjetskog kupa.

Ali sa toliko mnogo talentovanih igrača koje smo vidjeli kroz generacije, nije bilo mjesta za sve njih u jednom timu. Tako je France Football stvorio drugi i treći tim iz snova, za one koje su propustili, a timovi koji su sastavljeni takođe su nevjerovatno dobri.

Pogledajte sastave drugog i trećeg tima snova

Drugi tim

Treći tim