Fondacija CURE predstavila je jučer u Sarajevu publikaciju „Suočavanje s nemirom i izgradnja mira iz perspektive postdejtonske žene“, autorice Ajne Jusić, u sklopu projekta „Žene i izgradnja mira u Bosni i Hercegovini”.
Publikacija se temelji na lekcijama žena koje su preživjele sve oblike nasilja u Bosni i Hercegovini i pruža priliku za dijeljenje poruka o otporu konfliktu, preživljavanju, nadi i miru iz ženske perspektive.
U publikaciji su predstavljene priče žena koje su istinske heroine, koje su mijenjale sebe, svoju lokalnu zajednicu, okruženje u kojem žive.
To su ispričane životne priče žena koje govore o stvarnosti, o tome gdje su one danas 25 godina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, šta za njih znači mir, da li žive u miru, da li su sretne i zadovoljne mogućnostima koje imaju ili se i dalje nalaze na marginama našeg društva.
Ajna Jusić, autorica, istraživačica, priređivačica je istakla da je ova knjiga za nju od izuzetne važnosti jer je dobar dio svog života provela kao potpuno nevidljiva kategorija, prenosi Fena.