Pčele vole kanabis koji im pomaže spasiti umiruću populaciju, otkrivaju studije

Pčele ne žive samo ‘high’ život, jer stalno lete okolo-ispostavilo se da insekti vole kanabis

One ne gravitiraju prema njoj iz istog razloga kao ljudi; pčele očito zaista vole njen polen. Do otkrića su došli istraživači sa ‘Univerziteta Cornell’ koji su otkrili da što su biljke kanabisa više i što veće površine pokrivaju, više će pčela privući. Preciznije rečeno, postoje 17 puta veće šanse da će pčele ići na više biljke nego one niže rastom.

Studija je objasnila:”Visina biljaka bila je u snažnoj korelaciji s bogatstvom i obiljem pčelinjih vrsta na parcelama konoplje viših sorti koje privlače  širu raznolikost pčelinjih vrsta. Zbog svoje privremeno jedinstvene cvijetne fenologije, konoplja ima potencijal pružiti kritični nutritivni resurs raznolikoj zajednici pčela tokom razdoblja cvijetne oskudice, i na taj način može pomoći u održavanju usluga oprašivanja za ostale usjeve u agrosistemu krajolika”.

Pčelama se zaista sviđa polen biljaka kanabisa, ali nemojte očekivati da ćete uskoro vidjeti neke pčele super-zujalice, jer se ispostavilo da nemaju kanabinoidne receptore, stvar zbog koje se osjećamo napušenim kada konzumiramo biljku, izvijestio je ‘Vice’.

Otkriće je iznenadilo mnoge, jer pčele tradicionalno privlače jarko obojene biljke sa slatkim nektarom, dvije stvari koje kanabis nema. Međutim, to što pčele vole ovu biljku može se pokazati veoma korisnim za njihovu populaciju. Mnoge biljke trebaju pesticide kako bi im pomogle u rastu, nešto što je imalo svoju veliku ulogu u smanjenju broja pčela, ali biljkama kanabisa pomoć pesticida nije potrebna vrlo često, što stvara sigurnost za pčele, jer mogu uzimati njen nezagađeni polen. To ide u prilog nama, jer su pčele odgovorne za unakrsno oprašivanje cvijeća koje pospješuje rast voća i povrća koje nam je kao ljudima potrebno za preživljavanje. Imajući ovo na umu studija navodi da bi ‘uzgajivači i upravljači zemljištem i kreatori politike, trebali uzeti u obzir njenu vrijednost u pružanju podrške pčelinjim zajednicama i uzeti u obzir njenu privlačnost za pčele kada razvijaju strategije upravljanja štetočinama’.

Ovo nije jedina dobra vijest vezana za pčele koja se dogodila ove godine. Još u junu objavljeno je da pčele rade mnogo bolje u odnosu na godinu ranije. Između 1. oktobra 2019 i 1. aprila 2020 godine, medonosne pčele izgubile su samo 22,2% svih upravljanih pčelinjih kolonija u SAD-u, u odnosu na prethodnu zimu 2018-2019 godine, kada je izumrlo rekordnih 37,7% kolonija.