Anthony Joshua i Tyson Fury spremni su ubosti jackpot od 200 miliona funti, mega borbom “Bitke za Britaniju”, krajem maja na Bliskom istoku

Razgovori su započeli u ponedjeljak oko dugo očekivane mega borbe koja će Anthony Joshua-i i Tysonu Furyu pribaviti po 100 miliona funti, a glavni dio posla mogao bi biti zaključen veoma brzo

Joushua-in promotor Eddie Hearn, koji ima dogovor sa timom Furya o dva obračuna za sve naslove u teškoj kategoriji 2021 godine, izjavio je da je za prvi meč dogovorena podjela novaca 50-50, koji bi se vjerovatno trebao održati u Dubaiu, Kataru ili Saudijskoj Arabiji krajem maja. Joshua-ini predstavnici će se zalagati za dobijanje imena, o tome gdje i kako će se odvijati meč, prije potpisivanja ugovora, nakon što je šampion u IBF, WBA, WBO, i IBO kategoriji u subotu navečer demolirao Kubrata Puleva.

Hearn je rekao:”Svi smo za tu borbu. Jedino što treba riješiti je gdje će biti i nekoliko TV pitanja. Obje strane su zadovoljne finansijskom situacijom, gdje se u prvoj borbi novac dijeli 50-50, dok druga borba pobjedniku donosi 60%. Razgovarati ćemo sa upravnim tijelima, te utvrditi lokaciju borbe, te potvrditi datum koji bi trebao biti krajem maja sljedeće godine”.

Upitan o izgledima za nagradu od 100 miliona funti, što bi bila najveća borba u historiji Britanskog boksa, promotor je dodao:” To je broj koji će oba borca očekivati za ovakvu borbu. Ne biste se priližili tom broju u Velikoj Britaniji, to je sigurno. Jedini način da dođemo do 50% novca u Velikoj Britaniji, je taj da se vrati 100% kapaciteta”.

U vjerovatnom slučaju, da se prva borba odigra na Bliskom istoku, uložili bi se zajednički napori da se revanš odigra u Velikoj Britaniji. Među preostalim preprekama za borbu je pravni spor oko polaganja prava Deontaya Wildera na revanš sa Tysonom Furyem, za koji Furyev tim smatra da je nevažeći. Tu je takođe i komplkacija oko emitovanja meča, jer je Joshua potpisao za Sky i DAZN, a Fury za BT i ESPN.

WBC prvak Fury već je počeo prozivati Joshu-u i insistirao je da će 31-godišnjaka pobijediti u tri runde nakon što je gledao njegov nastup protiv Puleva. Nakon rušenja žilavog Bugarina, Joshua je nakon pobjede proveo sat vremena u svlačionici razgovarajući o odbrambenim strategijama s posjetiteljem ringa Floydom Mayweatherom, i nije bio voljan razgovarati o Furyju.

       

Rekao je: “Prelazimo na sljedeću. Teška je to stara igra, i ne možete se osjećati previše ugodno kao prvak, jer moram opet izaći u ring za pet, šest mjeseci. To je bila moja prva borba nakon više od godinu dana, i volio bih uskoro krenuti, kako bih mogao zadržati zamah. Pulev je bio rangiran kao prvi u IBF kategoriji, ozbiljan izazivač. Pokušao je, dao sve od sebe, i bio poražen, pa idemo dalje na sljedećeg. S poštovanjem do Tysona Furya, on je nadaren momak, ima gomilu obožavatelja, i napraviti ćemo veliku borbu, kada za to bude vrijeme”.

Pogledajte najzanimljivije trenutke borbe između Joshue i Puleva