Nenad Raković, nekadašnji hokejaš Partizana, u Ilionisu, zajedno sa saradnicima među kojima je i Brent Sopel, nekadašnji igrač NHL šampiona Čikago Blekhouksa, stvara međunarodni dječiji tim snova u hokeju na ledu

Legendarni kanadski hokejaš Vejn Grecki jednom je rekao: „Promašićeš svaki šut koji ni ne pokušaš da uputiš ka golu”.

Tako jednostavna ideja, koja lako postaje metafora za život – posebno ako ste hokejaš.

Nenadu Rakoviću, nekadašnjem hokejašu Partizana i Srbije, jedna takva velika šansa ukazala se prije dvije godine kada je ledenu halu Pionir u Beogradu zamijenio Čikagom.

Raković u Ilionisu, zajedno sa saradnicima među kojima je i Brent Sopel, nekadašnji igrač NHL šampiona Čikago Blekhouksa, stvara međunarodni dječiji tim snova u hokeju na ledu.

„Ukazala mi se šansa koju dobijaš možda jednom u životu – da radim sa ljudima koji imaju NHL iskustvo, napredujem i pomognem klincima sa Balkana da napreduju”, kaže Raković u razgovoru za BBC na srpskom.

Raković je trener Kjub razvojnog tima koji je, prije početka pandemije korona virusa, okupljao djecu iz Amerike, Kanade, Srbije i Slovačke u programu koji liči na razmjenu studenata, samo sa mladim hokejašima.

Kako je sve počelo?

Po završetku igračke karijere u Partizanu, Raković je neko vrieme radio u klubu kao trener mlađih kategorija, zatim kao sportski direktor Crvene zvezde, da bi se potom preselio u Kanadu.

„U Kanadi se samo o hokeju priča, kao u Brazilu o fudbalu. Na juniorskom utakmicama bude po 6.000 gledalaca”, kaže on.

Zahvaljujući poznanstvu sa američkim trenerom koji je svojevremeno radio u Srbiji, Raković se kasnije obreo u Čikagu.

„Želja nam je da napravimo program koji će da traje, da oformimo međunarodni dječiji hokejaški tim.

„Imamo kategorije do 10, 12 i 14 godina, pravili smo do sada nekoliko turneja u različitim zemljama. To su pravi hokejaški klinci Harlemovci”, ističe ponosno Raković.

„Imali smo devojčicu iz Slovačke, jedina je bila u toj ekipi i izuzetno je talentovana.

„Oduševio sam se – uz nju je bilo 12 dječaka, ali je zavodila red i svi su je veoma poštovali”, kaže Raković.

Za prekaljenog čuvara mreže Brenta Sopela, šansa da se djeca takmiče sa vršnjacima iz inostranstva je veoma važna i žali što kao dječak nije imao tu priliku, već je evropski led osjetio tek pred kraj karijere u ruskoj ligi.

„Ovaj program je dobar jer, ne samo što smo otkrili nove talente, već i djeca proširuju vidike”.

A šta kažu djeca?

Kanađanin Džek Armstrong za BBC na srpskom kaže da mu se svideo Beograd i to što su, pored klizališta, obišli nekoliko škola i vidjeli kako rade đaci u Srbiji.

Ipak, najjači utisak mu je bila utakmica u Subotici pod vedrim nebom.

„Trenutak kada smo izašli na otvoreno klizalište ću zauvek da pamtim, a bila je i magla pa se pola leda nije ni videlo”, kaže Armstrong.

Detalj koji takođe pamti je i to što su organizatori podigli zastavu zemlje iz koje dolazi.

„Na poluvremenu smo dobili čaj da se zagrijemo, a poslije su nas vodili na pica žurku – jer mi smo protivnici na ledu, ali van njega smo drugari”, navodi Armstrong koji jedva čeka priliku da opet dođe u Srbiju.

Marko Smakić, dvanaestogodišnjak iz Beograda prvi put je bio „preko bare”.

„Drago mi je što smo vidjeli gradove u Americi i Kanadi i što sam upoznao mnogo vršnjaka koji baš mnogo vole hokej kao i ja”.

Dječak iz Beograda ističe da su mladi hokejaši iz Srbije pokazali da mogu da se takmiče sa vršnjacima iz zemalja gdje je ovaj sport znatno razvijeniji.

Brent Sopel – NHL šampion i borac protiv disleksije

U ovom projektu učestvuje i Brent Sopel koji je prije deset godina sa Čikago Blekhoksima osvojio Stenli kup, trofej namjenjen pobjedniku američko-kanadske NHL lige, najjačeg takmičenja na svijetu.

„Sopel je uključen u program, izlazi na led, a ideja je da ispriča klincima sopstvenu životnu priču”, objašnjava Raković.

Sopel je osnovao Fondaciju za djecu koja pate od disleksije, problema koji i njega muči.

Kanadski as kaže za BBC na srpskom da se ranije nije dovoljno pričalo o tome i zato sad hoće da pomaže drugima.