Mljekara Fojnica Milk na svojoj je uzlaznoj putanji, a u posljednje dvije godine je gotovo udvostručila proizvodnju. Sweden/USAID FARMA II projekt podržao ih je na tom putu.
Nermin Omanović, vlasnik i direktor mljekare Fojnica Milk, keže da prodaju sav sir i druge mliječne proizvode koje proizvedu.
Omanović je odrastao uz proizvodnju mliječnih proizvoda. Njegovi roditelji već 40 godina vode obiteljsko gazdinstvo nadomak Fojnice.
On je 2015. godine odlučio da obiteljsku tradiciju povede nekoliko koraka dalje. Osnovao je mljekaru koja je nastavila proizvoditi tradicionalne sireve koristeći tradicionalne recepture, ali sada u potpuno kontrolisanom higijenskom okruženju, pod nadzorom veterinara, te uz sve potrebne provjere kvalitete i ujednačenosti proizvoda.
– Sada proizvodimo 20 visokokvalitetnih vrsta sira i drugih mliječnih proizvoda koje prodajemo putem supermarketa, specijalizovanih trgovina, ali i online. Za proizvode sa kratkim rokom trajanja, poput svježeg mlijeka, koristimo ekspresnu dostavu- rekao je Omanović, prenosi Fena.