Žena povukla kuću sa prodaje nakon što se Banksy preko noći pojavio na zidu

Žena iz Bristola povukla je iz prodaje svoju kuću nakon što se preko noći pojavio umjetnički rad Banksya

Aillen Makin bila je u procesu prodaje svoje kuće za 300 000 funti, ali je povukla iz prodaje kada je umjetničko djelo povećalo vrijednost imovine za 17 puta. Umjetničko djelo, koje je kasnije podijeljeno na Banksyevom službenom Instagram profilu, prikazuje staricu sa maramom koja se savija i kiše, dok joj izliječe proteza.

Nalazi se na dnu, kako se vjeruje, najstrmije ulice u Engleskoj, tako da izgleda kao da je kihanje odnijelo i otpuhalo kuće. Makin (57) je navodno trebala ugovoriti razmjenu u sljedećih sedam dana, međutim povukla se u zadnji trenutak nakon što je saznala da bi njen dom sada mogao vrijediti čak 4 miliona funti, a ne 300 000  funti za koje je prodan.

“Ulična umjetnička djela ne prodaju se sa ovjerom autentičnosti od strane Pest Control-Banksyevog tijela za autentifikaciju, međutim sa pravom provjerom porijekla, procijenili bismo da bi u ovoj regiji ovaj rad vrijedio od tri do pet miliona funti”, rekao je Joe Syer, osnivač ‘MyArtBrokera’ za Daily Mail. Prema Makinom sinu Nicku, porodica je već imala iskustva sa ljudima koji su se penjali na njihov krov kako bi pokušali izbliza pogledati umjetničko djelo. Sada su prisiljeni nagovoriti ‘Perspex’ da stavi umjetničko djelo pod zaštitu, u pokušaju da ga zaštite od bilo kakvog potencijalnog vandalizma. Takođe se vjeruje da porodica razgovara sa zaštitarskim firmama o tome kako najbolje zaštititi djelo, jer je njegova majka ostala prilično uznemirena zbog sve pažnje.

Vjeruje se da je Banksy, čiji identitet ostaje zataškan, iz Bristola takođe, jer je tu smješten veći dio njegovog ranijeg rada.