U SAD-u otvoren najveći most za divlje životinje

Najveći most za divlje životinje u cijelim Sjedinjenim Državama konačno je otvoren u San Antoniju, u Teksasu

Građevinske barijere na kopnenom mostu Robert L.B. Tobin, koji povezuje istok i zapad parka Phil Hardberger, konačno su podignute 11 decembra ove godine. Uspješno otvaranje mosta za divlje životinje dolazi nakon 10 godina napornog rada, prema riječima bivšeg gradonačelnika San Antonija i predsjednika zaštite parka Phila Hardbergera.

“Kao da je pao mali teret sa vaših ramena, ako ste imali posao za koji je bilo potrebno 10 godina da bi se završio. Ali uz to, veliko mi je zadovoljstvo na neki način pomoći ljudima u San Antoniju vratiti se prirodi”, rekao je, prema izvještaju ‘San Antonio Report-a’. Gradnja na konstrukciji širokoj 150 metara, koja omogućava ljudima i životinjama da sigurno putuju s jedne strane parka na drugu, započela je u novembru 2018 godine, nakon što ju je odobrilo Gradsko vijeće San Antonija.

Most je prekriven drvećem i zelenilom, uključujući brojne biljke koje su se već mogle naći u parku, umjesto da u to područje uvode nove biljke koje nisu lokalne.

Hardberger je objasnio:”Do proljeća bi trebao izgledati prilično dobro, ali će vjerovatno biti u svom optimumu nakon dvije ili tri godine. Tada će izgledati potpuno poput okolnih dijelova parka”.

Smatra se da će most značajno pomoći smanjenju broja nesreća povezanih sa divljim životinjama na prometnom parkiralištu, dok će životinjama olakšati dolazak do pojilišta.