Ruski tinejdžeri završili u bespuću. Ishod je bio koban a Google se ogradio od incidenta i osvježio mapu

Nije rijetkost da čujemo priče iz Sjedinjenih Američkih Država gde je vozač završio u jezeru ili ostao zaglavljen u blatu negdje u šumi, samo zato što je odlučio da prati uputstva raznih aplikacija na mobilnom telefonu. Google i Waze spadaju među najpoznatija pomagala iz te garde, i najviše su u primjeni tokom vožnje “preko bare”. Njihove mape su poznate, uglavnom jako precizne.

Slične vijesti rijetko kada možemo da čujemo u ostatku svijeta, pošto su vozači u većini država dovoljno bistri da ne nastave da voze prema vodi ili blatu samo zato što im “pametni” telefon to kaže. Ali. ovih dana priča iz Rusije nam govori da nas tehnologija može koštati života čak i kada nismo svjesni toga.

Kako prenose mnogobrojni mediji, dva tinejdžera Sergej Justinov i Vladislav Istomin su se uputili ka čuvenom autoputu Koljima na sjeveru Rusije i bili su za volanom Toyote Chaser. Ovaj autoput dužine preko 2.000 kilometara je takođe poznat i po imenu “Put Kostiju” i izgrađen je tokom vladavine Staljina. Veruje se da je tokom izgradnje umrlo više od 250.000 ljudi čija su tijela jednostavno “sahranjena” ispod asfalta da bi proces razvoja mogao da bude nastavljen.

Tinejdžeri su se uputili od grada Jaktusk, koji je inače poznat kao najhladnije stalno naseljeno mjesto na planeti Zemlji i temperatura može da se spusti i do – 75 stepeni Celzijuisa. Sam ovaj potez je bio izuzetno riskantan i u ovim dijelovima Sibira putnici uglavnom koriste više automobila pošto su šanse velike da će se neki od njih pokvariti.

Kako prenosi britanski Sun, Justinov i Istomin su koristili Googlovu aplikaciju za mape i dobili su uputstvo da skrenu sa glavnog puta i koriste “prečicu” koja je na papiru bila za 160 kilometara bliža. Ova odluka će se pokazati kobnom pošto je “prečica” zapravo bio put koji nije u upotrebi još od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

U međuvremenu ih je izdala i verna i pouzdana Toyota koja se zaglavila u snijegu, a stradao je i hladnjak nakon što je vozač na putu naletio na komad drveta. Kao u horor filmovima, telefon više nije imao signal pa su drugovi skinuli i zapalili jednu od guma da se ugriju.

Pronašao ih je lokalni policajac iz grada Tomtor koji je čuo da je automobil prošao prema zatvorenom putu i odlučio da provjeri situaciju. Tamo je pronašao zaleđenog Justinova dok je Istomin davao znake života, ali ako i kojim slučajem preživi verovatno će izgubiti dijelove ruku i nogu.

U zvaničnom izvještaju se navodi i da tinejdžeri nisu imali odgovarajuću odjeću za hladne sibirske zime i da su pokušali da skinu preostale pneumatike da ih zapale, ali nisu uspjeli u tom potezu.

Gigant Google se brzo ogradio od incidenta i kaže je “osvježio” svoju aplikaciju koja sada ne preporučuje vozačima da koriste zatvoreni put. S druge strane, da su tinejdžeri samo koristili lokalnu aplikaciju, odnosno mapu Yandex, ne bi naletjeli na ovaj problem pošto ruski sajt zapravo daje ispravna uputstva.