Arheolozi iskopavaju još artefaktskih dijelova iz Aztečke kule lubanja

Arheolozi su otkrili još sekcija Aztečkog tornja ljudskih lubanja koji je otkriven ispod centra Mexico Citya,tako dodajući još artefakata stotinama lubanja koje su već pronađene na istom mjestu

Meksički Nacionalni Institut za antropologiju i historiju (INAH) otkrio je da je još dodatnih 119 lubanja pronađeno na istom mjestu, za koje se vjeruje da su bile dio zastrašujućeg Hueya Tzompatlia. Huey Tzompantli bio je ogroman prikaz lubanja zbog kojih su španski konkvistadori bili apsolutno prestrašeni, nakon što su zauzeli grad pod Hermanom Cortesom davne 1521 godine.

Građevina se nalazi u blizini gradske katedrale koja je sagrađena pod ‘Templo Mayorom’, jednim od glavnih hramova Aztečke prijestolnice Tenochtitlana, grada koji je postojao prije modernog Mexico Citya. Prvi put je otkriven 2015 godine tokom restauracije zgrade,a navedeno je da je dijametar približno iznosio oko 5 metara. Kako je izvjestio Reuters, tim arheologa otkrio je fasadu i istočnu stranu kule još u martu, kao i 119 lubanja. Smatra se da lubanje datiraju iz 1400-ih i uključuju kranije muškaraca, žena, djece. Ovo otkriće iznenadilo je tim, koji je očekivao da će pronaći samo lubanje mladih ratnika, ali prisustvo lubanja žena i djece postavilo je pitanje o ljudskim žrtvama u ovo doba.

“Iako ne možemo reći koliko je od ovih individualaca bilo ratnika, možda su neki bili zarobljenici predodređeni za žrtvene ceremonije.Znamo da su svi postali sveti.Pretvoreni u darove za bogove, ili čak personifikacije samih božanstava”.  U izjavi INAH-a, meksička ministrica kulture Alejandra Frausto rekla je:

“Mayor Templo nastavlja nas iznenađivati,a Huey Tzompatli je bez sumnje jedno od najimpresivnijih arheoloških nalazišta posljednjih godina u našoj zemlji”.

Arheolozi su sada identificirali tri faze izgradnje cilindrične konstrukcije za koju se navodi da datira između 1486 i 1502 godine. Prema internetskoj stranici INAH-a vjeruje se da je kula izgrađena u vrijeme kada su Azteci bili usred ‘Cvijetnih ratova’, prikazujući lubanje svojih palih neprijatelja pretvorenih u žrtve, kao i lubanje žrtvovanih žena i djece. Na vrhu građevine nekada se nalazila drvena konstrukcija Tzompantil, za koju se procjenjuje da je sadržavala još desetine hiljada lubanja. Izvještaj očevidaca Španskog konkvistadora Bernala Diaza Del Castilla navodi da su, nakon što su Cortez i njegovi ljudi bili prisiljeni na povlačenje iz grada, Azteci napravili manji Tzompantli,prikazujući lubanje Španskih vojnika, kao i neke od njihovih palih konja.