Otvaranje najveće vertikalne farme najavilo budućnost poljoprivrede

smart robotic in agriculture futuristic concept, robot farmers (automation) must be programmed to work to spray chemical,fertilizer or increase efficiency, growing a seed, harvesting, reduce time

Farma je otvorena u Danskoj i proizvodit će 1.000 metričkih tona povrća godišnje

Najveća vertikalna farma u Evropi zajedničko je djelo danskog startapa Nordic Harvest i tajvanske kompanije YesHealth Group, specijalizovane za projektovanje i izradu tehnoloških vertikalni uzgoj povrća.
 

Povrće se gaji na policama poređanim na 14 nivoa, koje pokrivaju prostor od 7.000 kvadratnih metara.

Uzgoj je upotpunosti zasnovan na principu hidroponije, vještačke metode gajenja biljaka kod koje se koristi pjesak umjesto zemlje, u kombinaciji sa vodom kojoj se dodaju odgovarajući hranljivi sastojci, dok svjetlost obezbjeđuju posebne LED lampe.

vertical garden with pipe pvc photo taken in jogja yogyakarta indonesia java

Cio proces ne zahtjeva upotrebu nikakvih pesticida, dok električnu energija za cijelu farmu obezbjeđuju savremeni vjetrogeneratori što cio proces čini potpuno ugljenično neutralnim. Za sjetvu povrća, nadgledanje i kontrolu usjeva zaduženi su automatizovani roboti.

Kada, tokom sljedeće godine, počne da radi u punom kapacitetu, farma će biti u stanju da obezbjedi 15 proizvodnih ciklusa povrća godišnje, i to bez upotrebe plodne zemlje i prirodnog svjetla, piše Futurism.

·

Organic hydroponic vegetable garden

Danska kompanija ističe da bi brojne masivne stare hale mogle biti upotrebljene za postavljanje vertikalnih farmi i proizvodnju zdrave i svježe hrane. Tvrde da bi vertikalne farme koje bi zauzimale površinu od 20 fudbalskih igrališta mogle da proizvedu dovoljno hrane za cijelu zemlju veličine Danske.