Od sela napravili čaršiju

Prije 12 godina mještani Gornjih Doborovaca odlučili su se da se izdvoje iz Mjesne zajednice Donji Doborovci.

Formirali su zasebnu MZ, zasukali rukave i složno krenuli u razvoj svog naselja. Sagradili su jedan, pa drugi ulaz u selo, poboljšali vodosnabdijevanje, sagradili džamiju… 

Sekretar MZ Gornji Doborovci Rukib Džananović za „Avaz“ je kazao kako je bilo krajnje vrijeme da u privredni razvoj sela krenu kao samostalna zajednica.

– Ovo je selo složnih ljudi, kako se dogovorimo, tako i bude. Nedavno smo u saobraćaj pustili i treći ulaz u Gornje Doborovce, u dužini od 1,6 kilometara, koji je prečica za kotu Borik – Bukva, i dalje prema centru Gračanice. Ideju za ovaj put dao je naš mještanin Fikret Džananović, koji je ujedno najveći donator – kazao je Džananović.

Sanacija naselja

On dodaje kako u gradnju ove dionice nije bila uključena Gradska uprava Gračanice, iako je budžetom planirana sa 20.000 KM. Umjesto toga, kaže Džananović, gradonačelnik Gračanice Nusret Helić obećao je spomenutu sumu doznačiti za javnu rasvjetu ove dionice puta koji mještani nazivaju svojom magistralom. 

Džananović ističe da je u nekoliko faza rađeno na sanaciji centra naselja, koji sada izgleda kao mala čaršija. Sve je pod asfaltom, a tu je i parking. Sada je na redu poboljšanje vodosnabdijevanja i dovršenje sportskog centra. Na kraju, vrijedno je spomenuti da je u ovom selu lijepo uređeno mjesno mezarje, koje se redovno održava.