Da humanost ne poznaje granice, ni etničke, ni vjerske ni ratne, živi dokaz su Albanac Fadil Rama (54) i devedesetdvogodišnja Srpkinja Blagica Dičić

Jedva pokretna starica jedini je stanovnik napuštenog sela Vaganeš na istoku Kosova, ali bez obzira na to, obišla je cijelu planetu. Zajedno sa svojim “trećim sinom” postala je svjetski čovjek.

Kako treba da izgleda dijalog Beograda i Prištine Blagica i Fadil pokazuju na ličnom primjeru svake nedelje, i tako već godinama, decenijama. Dovoljno da o tom prijateljstvu, brizi i pažnji počnu da govore nakon domaćih i najveći svjetski mediji poput “AP-a”,”Vašington posta”, “ABS Newsa” i drugih… Nažalost, Blagici nije trebala pandemija kovida 19 da bi spoznala šta znači život u izolaciji.

Neustrašiva starica već tri godine živi sama u svojoj dotrajaloj zidanoj kući od kako ju je napustio najmlađi sin Slobodan, koji se s nepokretnom suprugom preselio u obližnju Kosovsku Kamenicu.

Stariji nasljednik Đorđe živi u Beogradu, ali, kako prenosi “AP”, nema sobu u glavnom gradu Srbije da bi skućio svoju majku. Blagica ne pamti kad se posljednji put vidjela sa Đorđem, dok je Slobodan rijetko kad posjeti.

Prije rata na Kosovu u njenom selu Vagneš, na 45 kilometara od Prištine, živjelo je više od 200 ljudi. I svi su otišli. Nema više čak ni vode za piće. Jedini čuvar života u ovom opustošenom mjestu je Blagica. Na sreću, ima još ko i nju da čuva. Albanac Fadil Rama dolazi joj dva puta nedeljno iz komšijskog sela Strezovce. Kako kaže, političare u Beogradu i Prištine ne zanima takva priča i dobri odnosi Albanca i Srpkinje.

Humani čovjek smatra da nema ništa čudno u tome što kao Musliman i Albanac pomaže straroj, pravoslavnoj Srpkinji. Sa tim se slažu i njegove komšije iz Strezovca.

Fadil je obavijestio i lokalne čobane da u Vaganešu živi sirota starica pa joj, kako kaže, i oni s vremena na vrijeme posjećuju i donose vodu i druge potrepštine.”-Nikada je neću ostaviti samu” – obećao je i za “AP” Albanac velikog srca.