Doživite nevjerovatnu ljepotu prirode veslajući na dasci. Ove ture savršene su za one koji putuju cestom D8 između Dubrovnika i Splita

Jeste li znali da postoji sport za koji vam je potrebna samo SUP daska i veslo? Zove se paddle surfing ili veslanje na dasci i preko noći je osvojio cijeli svijet. Ovaj apsolutni svjetski hit među sportovima nije rezerviran samo za Havaje (odakle i potječe) ili zapadnu obalu Portugala, možete ga pronaći i na jugu Hrvatske, među raskošnom ljepotom Baćinskih jezera. Veslanje na dasci jednostavno je za učenje, zabavno i ne zahtijeva prethodno iskustvo ili fizičku spremnost, a omogućuje nam da doživimo nevjerojatnu ljepotu prirode iz jedne sasvim nove perspektive, piše Putni Kofer.

Kako bismo dobili odgovore na pitanja kako izgleda ova primamljiva rekreacija, što nam je sve potrebno za istraživanje lokalne kulture malog dalmatinskog mjesta te divljeg biljnog i životinjskog svijeta u i oko samih Baćinskih jezera, odlučio sam razgovarati s Ivanom Đelmićem, mladim surferom i vlasnikom obrta Paddle Surf u mjestu Baćina pored Ploča.

‘Istražujete li jug dalmatinske obale? Ove ture savršene su za one koji putuju cestom D8 između Dubrovnika i Splita. Paddle Surf centar nalazi se na Baćinskim jezerima i udaljen je samo 90 minuta vožnje (100km) od Splita i Dubrovnika. SUP ture jedinstvena su prilika za upoznavanje lokalne kulture i bogatstva flore i faune u okruženju 7 Baćinski jezera i delte rijeke Neretve’, tako Ivan započinje priču na svojoj web stranici te vas sve poziva da isprobate veslanje na dasci, upoznate drugačiji svijet od onog na koji ste navikli i prepustite se čarima netaknute prirode Baćinskih jezera.

– Već dvadesetak godina se bavim vodenim sportovima. Radio sam kao windsurf instruktor po raznim water-sport centrima, od Vignja na Pelješcu do Kanarskih otoka. Tako da sam imao priliku vidjeti i testirati daske za SUP još prije nego je ovaj sport postao mega popularan. Na moru nije bilo velikog interesa, veslanje na dasci bilo je nezanimljivo pored windsurfa i kitesurfa, a meni je kliknulo u glavi da je SUP savršen sport za opuštanje i istraživanje bezbroj rukavaca i kanala duž mog rodnog kraja, Doline Neretve. Nakon završenog faksa, otvorio sam firmu i osnovao “Paddle Surf Baćina”, istakao je Ivan.

 

Prednost SUP-a je što se možeš gibati bilo gdje, pronaći neku plažu na osami, pomaknuti se od mjesta prepunih turista. Pronaći svoj kutak intime gdje možeš uživati okružen predivnim pejzažom uz zvukove prirode. Zato SUP postaje popularan za prakticiranje yoge, meditacije ili jednostavno može biti aktivnost za ugodno sportsko rekreativno opuštanje s prijateljima i obitelji. 

Nezaobilazno mjesto za posjetiti je kite i windsurf spot na pješčanoj plaži ušća rijeke Neretve, a morate kušati i neke od neretvanskih specijaliteta (žabe, jegulje…). Jedna od novijih atrakcija na kojoj radi Turistička zajednica grada Ploča je turistička tura “Putovi napuštenih vojnih objekata od JNA vojske’. Radi se o stazama s više od trideset bunkera iz Drugog svjetskog rata koji se nalaze na vrhovima brda u okolici Baćinskih jezera i luke Ploče. 

https://putnikofer.hr/veslanje-na-dasci-osjetite-drazi-divljine-kroz-bogat-biljni-i-zivotinjski-svijet-bacinskih-jezera/