Na Bjelašnici kod Sarajeva prije 58 godina dogodila se jedna od najtežih tragedija u povijesti planinarstva Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.
 
Kako je planinarski i turistički vodič Braco Babić napisao na svom blogu, prilikom pohoda na vrh Bjelašnice, u snježnoj oluji 2. decembra 1962. godine smrtno je stradalo sedam planinara Slobodan Vujinac (18), Anđelko Pešić (15), Nikola Kožuh (17), Aleksandar Krnješevac (16) svi članovi PD ‘Naša krila’ Zemun, Zoran Ivanišin (20) član PD ‘Partizan’ Beograd, Zoran Tvorić (16) član PD ‘Željezničar’ Sarajevo i Siniša Tvorić (18) član PD ‘Bjelašnica’ Sarajevo.
 
Od jedanaest članova toga pohoda samo su četvorica preživjela tu nesreću – Miodrag Prvanović (31), Vojislav Matić (21), Branko Matić (16) i Rifat Hasečić (16), svi iz Zemuna. Bjelašnička tragedija ostat će zapamćena kao jedna od najvećih, ali i najtežih akcija gorskih službi spasavanja.
 
Takvu surovu i okrutnu Bjelašnicu nisu zapamtili ni najstariji gorštaci zabjelašničkih sela.Na vrhu Bjelašnice podignuto je spomen obilježje (sedmostrani obelisk) planinarima nastradalim u snježnoj oluji 2. decembra 1962. godine, a njima u čast održava se i memorijalni pohod, podsjeća Fena. 
 
Ove godine održan je 32. Memorijalni uspon na Bjelašnicu, a realiziran je uz odgovarajuće mjere predostrožnosti u skladu s epidemiološkom situacijom. Organizator pohoda bio je PD ‘Železničar ‘ iz Beograda uz saradnju vodiča i pripadnika GSS iz HPD ‘Bjelašnica 1923’ Sarajevo.