Nemanja Despot Marjanović, rođen u Prijedoru doktorant sa Harvarda: Otkrili smo metod kako da pobjedimo rezistentne maligne ćelije.

Prva klinička ispitivanja na ljudima – najkasnije za tri godine. Uspjeli smo da razumijeemo šta je zajedničko kod svih malignih ćelija raka pluća, od najranije fazedo najpoznijeg stadijuma bolesti.

Studija na uzorku od 800 pacijenata sa klinika iz Velike Britanije nam je pokazala koje su to četiri vrste stanja ćelija koje se pojavljuju u svim malignitetima i koje uspjevaju da prežive svaku hemio ili imuno terapiju.

U Broad institutu u Bostonu, moj tim upravo radi na detekciji markera na takva stanja u ćelijskom sistemu, i ako nam se i po drugi put pokaže na miševima da sve ide u dobrom smjeru, najkasnije za tri godine imaćemo testiranja na ljudima.

Iza ovog uspjeha stoji Nemanja Despot Marjanović, naučnik, koji je svojim radom u laboratorijama na Harvardu i MIT, širom otvorio vrata medicinske istorije, sekvencirajući RNK na više od 400.000 malignih ćelija najsmrtonosnijeg oboljenja današnjice.

Marjanović, zajedno sa timom stručnjaka, kako stvari stoje, na putu je da pronađe način kako da najtežu bolest pretvori u hronično oboljenje:

– Uspeli smo da odredimo “ime i prezime” svake ćelije raka, sekvencirajući njen RNK pojedinačno. Ranije terapije su pokazivale da leče ili, tačnije, ubijaju samo pojedine grupe malignih ćelija, dok druge grupe i druga stanja preživljavaju svaku terapiju. Mi smo išli za tim da odredimo koje su to ćelije koje su rezistentne na lekove i da li postoji nešto što ih izdvaja od drugih. Našli smo protein kojim maligna ćelija blokira naš imunosistem i lekove i kojem nijedna poznata terapija ne može ništa.

Ipak nije želio precizirati kada bi se mogao imati lijek za rak pluća. 

– Teško je to reći, svima je u interesu da se to dogodi što pre. Od nas koji smo pronašli metodu do onih koji će praviti lekove.

Na kliničkim istraživanjima će se raditi test terapije koje potom mora da odobri tamošnje regulatorno tijelo za hranu i lijekove, a zatim lijekovi idu u klinike.