Javna ustanova “Bosanski kulturni centar KS” organizirao je izložbu akademske slikarke Adrijane Todorović – Panjeta. Na izložbi koja je otvorena u Galeriji JU BKC KS, publici je predstavljen ciklus slika, simboličnog naziva “Produži dalje”.
 
Kako je kazala i sama autorica, ovaj ciklus slika je svojevrstan spomenar u kojem su apstraktnim likovnim jezikom zabilježene crtice iz života naše svakodnevnice, prenosi Fena.
 
Slike su nastale kao posljedica promišljanja o prolaznosti života, potrebe da se sačuvaju uspomene i dokumentuju važni događaji.
– Gdje god da pođemo plaćamo račune, kupujemo ulaznice, ispraćaju nas bonus kartama, zahvaljuju na posjetama, pišu nam dijagnoze. Od svega ponešto i sačuvamo. Nekome su ti papiri presudni u odluci da se na ista mjesta opet vraćaju, nekima su samo papiri koji pune ladice, a nama umjetnicima su poslužili kao svojevrstan materijal za stvaranje umjetnosti – kazala je Todorović – Panjeta.
 
Istakla je da se na detaljima slika mogu prepoznati fragmenti računa, parking karti, spiskova za kupovinu, ljekarskih nalaza, izvoda s bankomata, oglasa iz novina i različitih pisanih poruka koje simbolično svjedoče o svakodnevnici, postaju dokument vremena i kritika društva u kojem živimo.
 
– Ove poruke nas tjeraju da se zaustavimo i da umjetničke slike u isto vrijeme gledamo i čitamo, podsjećajući nas kako umjetnost ima moć da postavlja pitanja, ali i da daje odgovore. Kada sliku pročitamo, jednostavno produžimo dalje, a u nama ostaje iskra koja može da utiče na naša dalja promišljana, baš kao što produžimo nakon svakog događaja u našoj svakodnevnici koji u nama, bio radostan, ili bolan, ostavljaju traga i oblikuju nas – istakla je