Multimedijalna konferencija “Nominacija sevdalinke za upis na reprezentativnu listu nematerijalnog naslijeđa čovječanstva” održana je danas u Tuzli u okviru 12. Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim”.
Konferencija je spoj audio, video i govornih prezentacija s osvrtom na ono što je do sada urađeno i onog što slijedi u narednom periodu, kada je u pitanju prikupljanje građe i posljednje pripreme za izradu nominacijskog fajla za uvrštavanje sevdalinke na UNESCO-ovu listu.
U decembru 2016. godine Udruženje muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona podnijelo je inicijativu Komisiji za saradnju sa UNESCO-om da se sevdalinka nominuje za upis na UNESCO-u listu kao kulturna nematerijalna baština.
– Nakon prihvatanja inicijative obratili smo se Federalnom ministarstvu za kulturu i sport i dobili podršku, te oformili radnu grupu stručnjaka za prikupljanje građe za fajl koji treba dostaviti UNESCO-u – istaknula je direktorica Festivala sevdalinke “Sevdalinko u srcu te nosim” Ramiza Milkunić, koja je ujedno i predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika TK, podnosioca spomenute inicijative.