PTSP je bolest koja postoji, ali se može protiv nje boriti

Realizirana stručna radionica o prisutnosti nasilja u obiteljima vojnih veterana obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) na području Kantona Sarajevo

Udruga organizatora otpora umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo, koncem listopada 2020. godine, realizirala je u Sarajevu stručnu radionicu na temu prisutnosti nasilja u obiteljima vojnih veterana obrambeno-oslobodilačkog rata u BiH (1992. – 1995.) na području Kantona Sarajevo, poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke nadležnih institucija KS i FBiH.

Pedagog Vedad Krajina govorio je o vrstama i oblicima nasilja u obitelji.

Mirovni aktivist Nermin Karačić, koji je proteklih godina sudjelovao na različitim seminarima i radionicama za obuku ratnih veterana i promociju nenasilja, govorio je o fizičkim i psihičkim posljedicama obrambeno-oslobodilačkog rata u BIH (1992. – 1995.), u kojem je sudjelovao od samog početka kao pripadnik Armije RBiH. Naglasio je da je taj rat, u koji je ušao kao devetnaestogodišnji mladić, obilježio njegov život te da je imao snažnu unutarnju potrebu preispitati svoju ratnu ulogu, kao i posljedice koje je rat ostavio na vojne veterane u Kantonu Sarajevo, kojima i sam pripada, njihove obitelji i društvo u cjelini, zalažući se za razbijanje stereotipa o drugima, mir, nenasilja.

Psiholog Bojan Šošić je kroz primjere slučajeva veterana i logoraša iz BiH, kojima je dijagnosticiran post-traumatski stresni poremećaj (PTSP), kao i iskustva stečena u radu s populacijama pogođenim ratnim događanjima u drugim krajevima svijeta ili cunamijem 2014. godine, sudionicima radionice približio pojam PTSP-a, ključne dijagnostičke kriterije, uvjete razvoja ovoga poremećaja i moguće komplikacije.

Kroz diskusiju s učesnicima radionice predstavljeni su pojmovi tzv. post-traumatskog ogorčenja, kao i proces integeneracijske transmisije obrazaca ponašanja vezanih za PTSP i njegove posljedice, a na temelju odnosa unutar u obitelji, ali i specifičnih fizioloških mehanizama. Posebna pažnja je poklonjena uvjetima u kojima se javljaju manifestacije koje se tipično u društvu doživljavaju kao patološke, kao što je nasilje u porodici, a mogu biti određene oblicima prilagođavanja vezanim za preživljena traumatska iskustva.