Predstavnici Planinarskog društva “Vilenska vrela” iz Kneževa uputili su Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske inicijativu za zaštitu kanjona rijeke Cvrcke

U dokumentu, upućenom resornom ministarstvu, navodi se da je ovaj kanjon u Prostornom planu do 2025. godine potencijalno područje Ekološke mreže RS, te da “Vilenska vrela” kao društvo koje se bavi zaštitom prirode ima za cilj obezbjediti status ovog prirodnog dobra.

“Potrebno je utvrditi kategoriju zaštićenog područja i mjere zaštite. Nadamo se da će nakon valorizacije područja od strane Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i izradom Studije zaštite utvrditi se da kanjon ove rijeke zaslužuje status zaštićenog područja”, navode u Udruženju “Vilenska Vrela”.

Planinari su u borbi za zaštitu rijeke sa brojnim kaskadama, slapovima, brzacima i vodopadima dobili i podršku lokalne vlasti i zajednice.

U Pismu podrške, koje potpisuje načelnik Kneževa Goran Borojević, se navodi da su planinari iz ovog udruženja proveli brojne akcije i radionice za djecu i mlade, te svojim aktivnostima se predstavili kao ambasadori prirodnih ljepota ove opštine i turističkih potencijala Republike Srpske.

“Dosadašnjim angažmanom i zalaganjem, uvijek su uživali podršku opštine, u skladu sa našim mogućnostima. Sada smo spremni da pružimo podršku u smislu angažmana ljudi, razmjene informacija, kao i finansijsku podršku za izradu Elaborata studije opravdanosti za zaštitu kanjona Cvrcke”, navodi se u pismu podrške.

Podrška je stigla i od Šumskog gazdinstva “Čemernica” u čijem se dopisu navodi da Šumsko-privrednom osnovom planirana zaštita izvora pitke vode i očuvanja prirodne ljepote Vilenskog vrela.