U Facebook grupi Samo zeničko objavljen je apel za pomoć Ameru Beganoviću da obezbijedi zimnicu za životinje. Zeničani su pozvani da se učlane u udruženje i uplate članarinu od 10 KM

Inicijator akcije izvjesni Almir Pile Muco smatra da će to biti dovoljno da životinje na novoosnovanoj farmi prežive.

“Ovo smatrajte pozivom da pomognemo jednom našem sugradjaninu koji se osmjelio ponuditi nam jednu novu zabavu tako potrebnu našem gradu. Farma životinja se nalazi na putu za Smetove. Na jednom mjestu seosko imanje širom otvorenih vrata u koju možete doći i zabaviti se nekoliko sati u druženju sa kućnim životinjama koje su i dan danas korisne čovjeku. Naš poznanik i prijatelj Amer Beganović je pred velikim problemom a to je zimnica za veliki broj životinja. Rješenje je jednostavno. Ako se nas 200 učlani u udruženje i izvrši uplatu članarine u iznosu od 10,00 KM, a može se uplata izvršiti direktno na račun u banci na broj 3060292730265309 u Addiko Banci.

Amer se nalazi na prekretnici, ukoliko uspije sa istomišljenicima obezbijediti zimnicu za životinje naredne godine će broj životinja i rasa biti veći. Tako da i za članove ugodjaj je kompletniji”, stoji u objavi na fb stranici.

U mjesecu novembru 2020., ArcelorMittal Zenica donirala je 45 armaturnih mreža Konjičkom klubu sa mini ZOO vrtom na Smetovima za nastavak radova.

Amer Beganović, vlasnik zoo vrta ističe kako će mu armaturne mreže poslužiti za ograđivanje prostora u kojem planira osigurati životinje koje uskoro trebaju stići na farmu.

„Želim se zahvaliti Kompaniji na donaciji armaturnih mreža. Ovaj vid pomoći nam je svakako dobro došao, obzirom da planiram ograditi jedan dio vrta za jelene koji trebaju da dođu, tako da će naša djeca početi upoznavati divljač, pored svih ostalih životinja koje na farmi već imamo“.

Amer Beganović iz Zenice prije dvije godine iz čiste ljubavi prema životinjama na poznatom zeničkom izletištu Smetovi napravio je mini farmu.

U međuvremenu je to preraslo u pravi mali zoološki vrt u kojem ima 18 vrsta i više od 450 životinja. Najčešći posjetioci su djeca, a mnogi od njih se prvi put sureću sa domaćim životinjama.

“Od mojih prijatelja su djeca dolazila i primijetili smo da ne poznaju domaće ni divlje životinje”, kaže Beganović.

Konjički klub i škola jahanja privlačni su naručito osobama i djeci s poteškoćama razvoju. Često su gosti kompletne porodice, vrtićke skupine, planinari, izviđači…