Avioindustrija je jedna od ekonomskih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa. Kako je za N1 rekla stručna saradnica za odnose s javnošću Sanja Bagarić-Arnaut, i Međunarodni aerodrom Sarajevo u ovom trenutku dijeli sudbinu brojnih drugih aerodroma i avio-prevoznika širom svijeta

No, kako je za N1 potvrđeno, uskoro se očekuje obnavljanje nekoliko linija iz Sarajeva.

“Zbog restriktivnih mjera koje su snazi u većini zemalja svijeta i vrlo kompliciranih uvjeta putovanja u pogledu neophodne putne dokumentacije, te drugih faktora poput straha od zaraze, smanjenje kupovne moći građana, većina njih se nerado odlučuje za putovanja, posebno ona turistička.Od početka pandemije, u periodu od 01.03. do 24.11. 2020. godine, zabilježen je pad prometa, i to aviooperacija 65 posto, a putnika u istom periodu 87 posto, u odnosu na isti period prošle godine”, rekla je Bagarić-Arnaut.

Uspostava i obim letova, ističe, u velikoj mjeri ovisit će o restrikcijama koje budu na snazi.

“S obzirom da su dvije vodeće svjetske organizacije iz oblasti zdravstva i zrakoplovstva (WHO i IATA) ocijenile putovanja, odnosno boravak u avionu i aerodromima sigurnim, te da predstavljaju relativno nizak zdravstveni rizik kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom, vjerujemo da će u narednom periodu ipak doći do većeg interesa za putovanja i kod samih građana. Mi moramo istaći da na Međunarodnom aerodromu Sarajevo provode se sve higijensko epidemiološke mjere u skladu sa preporukama nadležnih zdravstvenih tijela, što putovanje sa sarajevskog aerodroma i boravak na njemu čini gotovo u potpunosti sigurnim, kada je u pitanju mogućnost zaraze koronavirusom. Također i naši partneri, aviokompanije ulažu ogromne napore u osiguranje uvjeta, a kako bi se rizik širenja zaraze u avionima smanjio na najmanju moguću mjeru”, kazala je.

Bagarić-Arnaut dodaje kako istraživanje koje je objavila IATA kaže da su između januara i jula ove godine zabilježena tek 44 slučaja zaraze koronavirusom za koje se sumnja da je infekcija prenesena tokom leta. U isto vrijeme, 1,2 milijarde putnika letjelo je u ovom periodu.

Trenutno se preko sarajevskog aerodroma odvijaju se letovi kompanija Turkish Airlinesa (Sarajevo-Istanbul, šest puta sedmično), Air Serbia (Sarajevo-Baograd, četiri puta sedmično), Austrian Airlines (Sarajevo-Beč, četiri puta sedmično), Pegasus (Sarajevo-Istanbul, četiri puta sedmično), Flydubai (Sarajevo-Dubai, četiri puta sedmično), Croatia Airlines (Sarajevo-Zagreb, jednom sedmično).

“Od sredine idućeg mjeseca očekuje se obnavljanje i letova kompanije Wizz Air za Budimpeštu, dva puta sedmično. Od istog mjeseca i kompanija Eurowings bi trebala obnoviti letove za Keln i Štutgart. Napominjemo da zbog situacije sa pandemijom COVID 19, situacija sa letovima se konstantno mijenja, te aviokompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja. Kada je riječ o planovima za budući period, a kako je dogovoreno na sastanku održanom prošle sedmice, Turistička zajednica Kantona Sarajevo i predstavnici turističkih agencija će sa hotelijerima napravit atraktivne pakete za boravak turista iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema njihovim željama i interesima”, kazala Bagarić-Arnaut.

U trenutnoj situaciji pandemije građani Ujedinjenih Arapskih Emirata imaju bezvizni režim, bez dodatnih zahtjeva, zbog čega će, poručuju iz Međunarodnog aerodroma Sarajevo, posebna pažnja u narednom periodu biti posvećena turistima i i uspostavi linija iz tog dijela svijeta.

Izvor: N1 BiH