Zauvijek Zmaj: Minja i sa 35 godina dolazi igrati u dresu BiH, za reprezentaciju ginuo i povrijeđen

Najstariji igrač u trenutnom rosteru košarkaške reprezentacije BiH, onom koji je sinoćnjom pobjedom protiv Latvije ovjerio plasman na Eurobasket, odaziva se na ime Milan Milošević.

Krilni centar rođen je prije 35 godina u Bileći, ali i dalje se uredno odaziva na svaki poziv selektora. I ne samo to, obično odigra značajnu ulogu u većini utakmica Zmajeva.

Protiv Latvije je upisao šest poena i pet skokova – uz napomenu da je dva ubačaja realizovao u tijesnim trenucima, kada se rezultat “lomio”. Borio se ponovo kao lav, pokazao mlađim saigračima kako se izgara za dres u bojama Bosne i Hercegovine. Po ko zna koji put.

No, njegovo ratničko lice na parketu potpuno je u drugačijem tonu izvan njega. Minja je dobri duh ove reprezentacije, za koju nastupa još od 2008. godine i u koju je ušao kao jedan od velikih talenata tuzlanske Slobode.

Igrao je i za Crvenu zvezdu, Bosnu, Budućnost, Keravnos, Promitheas, Zlatorog, AEK, Lavrio, a trenutno je, iako u veteranskim godinama, bitan kotač u solunskom Arisu.

Ali i dalje, također, dolazi među svoje Zmajeve. Dolazio je i povrijeđen, igrao povrijeđen, kao protiv Grčke u februaru. Noć prije ruka mu je bila poput balvana, otečena i bolna. Bio je najefikasniji na parketu Mejdana (17 poena) u tom meču.

Milan Minja Milošević plovi prema novom Eurobasketu. Vjerovatno svom posljednjem. Ali još jednom kojeg je debelo zaslužio. Ako ničim drugim, onda svojim odnosom prema nacionalnom timu. Zmaj. Zauvijek.