Migranti iz Sirije pridružili su se humanitarnoj akciji građana Srbije u prikupljanju sredstava za Aniku, Minju i Olivera. Počeli su samoinicijativno od Sombora, gde je već uplaćeno 60.000 dinara, da bi se akcija proširila i na ostale centre i dalje je u toku

“Anika je djevojčica iz Srbije koja boluje od rijetke bolesti. Kako bi se izliječila, Aniki je potreban lijek koji košta nevjerovatnih 2,1 miliona eura. Građani Srbije već 3 mjeseca prikupljaju novac kako bi pomogli Aniki da preživi. Aniki je ostalo još malo vremena kako bi mogla da primi lijek. Ovim putem pozivam vas da se organizujemo i damo naš skromni doprinos i priključimo se akciji građana Srbije u prikupljanju sredstava za lijek. Ko želi da se priključi, u Centru postoji kutija u koju ćemo prikupljati novac koji ćemo na kraju uplatiti u pošti na Anikin račun i uplatnicu okačiti na oglasnu tablu. Takođe, svako ko ima srpsku karticu slanjem SMS poruke: upišimo 858 i pošaljimo SMS na 3030.”

Ovaj tekst na arapskom jeziku našao se u petak u Prihvatnom centru u Somboru, gde su smješteni migranti porijeklom iz Sirije. Preveo ga je samoinicijativno Mohamed Kasim, zovu ga Sima, jedan od migranata iz tog centra. Tokom vikenda je skupljano oko 60.000 dinara, koje su odnijeli u poštu i uplatili na Anikin račun. Kako on kaže, u posljednje vrijeme je viđao mnogo zelenih plakata te djece na društvenim mrežama svojih prijatelja iz Srbije i po bilbordima u Beogradu. Pitao je upravnika kampa može li da mu objasni o čemu se radi i kako bi oni mogli da se priključe akciji.

“Znamo da nije mnogo, ali vjerujemo da će značiti. Boravim u Srbiji već šest mjeseci i, iako nam je ovo samo prolazna stanica, zaista sam zahvalan na svemu. Razgovarao sam sa svojim zemljacima i nije bilo razloga da se ne priključimo akciji građana, voljeli bismo da ta djeca dobiju svoju šansu za život”, rekao je Sima.

Na društvenim mrežama pozvali su migrante iz ostalih kampova da urade isto, koji su isti tekst za Olivera i Minju preveli na farsi i arapski. Kutija je postavljena i u kampovima u Kikindi, Krnjači i Obrenovcu.