Ponekad se najljepše zavući u neku od riznica istorije, učiti, promatrati, razgledavati, upijati, diviti se. Još kad su te riznice osmišljene zanimljivo i interaktivno ili su samo dio neke od veličanstvenih istorijskih lokacija, imate razlog da nečim budete oduševljeni

PALAČA ŠEĆERANE, RIJEKA

U obnovljenoj zgradi prekrasne Palače šećerane, zaštićenom riječkom kulturnom dobru, prije koju sedmicu otvoren je novi prostor Muzeja grada Rijeke. Time je Rijeka dobila raskošan interijer kojem se vrijedi diviti, a uz to ovdje se sada predstavljaju važne teme iz riječke istorije, poput prvog torpeda na svijetu, Mornaričke akademije, Rijeke kao iseljeničke luke, 2. svjetskog rata i poratne obnove, povijest gradskog kazališta, riječke nebodere, glazbu, riječki rock, povijest velikih riječkih kompanija – Tvornice papira, Tvornice duhana…

Postavka obuhvata bogatu istoriju Rijeke od 18. do 21. vijeka, od trenutka kada je grad postao slobodna kraljevska luka 1719. godine, što mu je donijelo priliku za dotad neviđen razvoj. Proteže se u više od 30 prostorija na dva sprata Palače šećerane i vrijedi detaljno pregledati.

TVRDALJ PETRA HEKTOROVIĆA, STARI GRAD, HVAR

Vjerojatno ne postoji trenutak u kojem vas može izbjeći ljetna fotografija Hvara, a da na njoj nije ovaj spomenik kulture. Tvrdalj Petra Hektorovića s ribnjakom i golubinjakom nad njim, najpoznatija je građevina Staroga Grada. Kažu kako ga je renesansni pjesnik gradio cijelog svog dugog života i bio mu je jednako značajan kao i književno djelo.

U njemu je ostvario ideju mikrokozmosa – malog, zatvorenog svijeta u kojem prostor za život imaju sva božja bića – ribe, ptice, biljke i ljudi. Ribnjak je okružen trijemom u kojem slobodno žive ribe, tu je i mala kula nad njim s kamenim gnijezdima za golubove i rupama za vrapce, zatim perivoj s biljem koje su mu slali njegovi prijatelji dubrovački pjesnici. Tokom ljetnih mjeseci divan je za šetnju i nezaobilazna stanica.

ARHEOLOŠKI MUZEJ NARONA, VID

Sredinom devedesetih godina prošlog vijeka, na lokalitetu Plečašove stale, pored Vida, provedena su arheološka istraživanja koja su otkrila senzacionalne ostatke rimskog hrama Augusteuma i 17 mramornih skulptura različitih veličina. Kamen temeljac za budući muzej položen je 2004., a nakon izuzetno složenih građevinskih radova otvoren je 2007., kao prvi muzej u Hrvatskoj izgrađen in situ.

Drugim riječima muzej je izgrađen na ostacima hrama posvećenog prvom rimskom caru Augustu u 1.st. pr.Kr. i služi kao jedinstvena prilika za doživjeti antiku izbliza s područja s kojih zapravo i potječe. Na samom jugu Hrvatske.

ARBORETUM TRSTENO

Možda nije klasični muzej u Hrvatskoj, ali je najstariji spomenik vrtnoj arhitekturi koji vrijedi posjetiti u ljetnim mjesecima. Trsteno je maleno  mjesto na Jadranu udaljeno 19 km sjeverozapadno od Dubrovnika. Poznato je po svojoj istoriji, prirodnoj ljepoti i 500 godina starim spomenicima prirode – gigantskim azijskim platanima.

U mjestu se nalazi Arboretum, osnovan 1948. godine na prostoru renesansnoga ljetnikovca s vrtom, na imanju koje se od kraja 14. vijeka nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke porodice Gučetić-Gozze. Godine 1949. zakonom je zaštićen kao spomenik prirode. Prostire se na površini od približno 25 hektara i na tom prostoru objedinjuje nekoliko cjelina: renesansi park s ljetnikovcem, neoromanički park s kraja 19. i početka 20. vijeka, stari maslinik i prirodu vegetaciju šume i makije s priobalnim stijenama.

U okviru kompleksa arboretuma, osim ljetnikovca nalaze se i kapela svetog Jeronima, stara mlinica za masline, akvadukt iz 15. vijeka i barokna fontana s rimskim bogom Neptunom i nimfama, sagrađena 1736. godine. S bogatim biljnim fondom koji čini 465 uzgojenih i 510 samoniklih vrsta, Arboretum Trsteno predstavlja pravu malu zelenu oazu koju morate doživjeti.

EKOMUZEJ BATANA, ROVINJ

Ekomuzej Batana prvi je muzej ovakve vrste, ne samo u Istri, već i u Hrvatskoj. Ovaj ekomuzej posvećen je istoimenoj ribarskoj brodici te lokalnoj zajednici koja ju je prepoznala kao svoj simbol baštine. Batana je najrasprostranjenije tradicionalno plovilo u Rovinju i ona baštini kontinuitet lokalne pomorske i ribarske zajednice.

Nekoliko je sastavnih dijelova ove priče; Kuća o batani, lokalnog naziva muòstra, središnji je interpretacijski i dokumentacijski centar sa stalnom izložbom; Spacio Matika, lokalnog naziva spàcio, mjesto je kušanja, mirisanja, slušanja i pjevanja lokalne maritimne baštine; Mali škver, lokalnog naziva peîcio squèro, mjesto je slavljenja nematerijalne baštine gradnje batane; Rovinjska regata tradicijskih drvenih brodica s oglavnim i latinskim jedrom ili jednostavno Regata, glavna je rovinjska fešta brodica, mora i mornara; Batanini puti: od Malog mola do Spacia Matika i rovinjskom rivom, dva su tematska puta – prvi morem u pratnji barkarijola, a drugi je šetnja rivom, kojom posjetitelji upoznaju i doživljavaju Rovinj iz “batanine perspektive”.

KUĆA ZA BRODICE, NP BRIJUNI

Na samome ulasku u velikobrijunsku luku čeka vas neobična građevina – Kuća za brodice. Dao ju je izgraditi Paul Kupelwieser, austrijski industrijalac i tadašnji vlasnik otočja, 1902. godine i danas je jedina u potpunosti sačuvana secesijska građevina na otoku.

U kući je od 1906. do 1938. godine živio otočni liječnik dr. Otto Lenz prema kojemu je ova kućica nazivana “La casa del Dottore” (Doktorova kuća). Prije koju godinu, u Kući za brodice otvoren je interpretacijsko-edukacijski centar Nacionalnoga parka Brijuni u kojem posjetioci mogu istražiti stalnu postavku. Prezentiran je na inovativan i interaktivan način te u njemu posjetitelji mogu samostalno otkrivati, učiti i saznati brojne informacija o kulturno-istorijskoj i prirodnoj baštini otočja.

Na samome ulazu upoznat ćete liječnika Lenza koji je u kući živio i radio te je sa svojom porodicom proveo više od 30 godina, stoga ćete u uvodnome dijelu izložbe saznati sve o njihovom životu na otoku, kao i o brojnim poznatim posjetiteljima koji su ovdje boravili početkom 20. vijeka. Unutar edukacijsko-interpretacijskoga centra postavljena je interaktivna stalna izložba podijeljena u šest tematskih cjelina: Brijunski vremeplov, Brijunski arhipelag, Kopneni svijet, Podmorje, Ugroze i Svijest.

MUZEJ VUČEDOLSKE KULTURE, VUKOVAR

Muzej vučedolske kulture osnovan je 2013. godine kao nacionalni muzej, i to zbog značaja Vučedola kao arheološkog parka za ovaj dio Evrope. Muzej se nalazi u podnožju platoa Vinograd Streim, dijela višeslojnog naselja koje je živjelo više ili manje intenzivno od neolitika do srednjega vijeka. Najintenzivniji život odvijao se ovdje tokom eneolitika.

Nakon nekoliko manjih arheoloških istraživanja, ali i jednog značajnijeg kojega je 1938. g. na vučedolskom Gradcu obavio njemački arheolog Robert Rudolf Schmidt, i koje je rezultiralo otkrićem najvećega objekta „Megaron ljevača bakra“ i slavne Vučedolske Golubice / Jarebice, na lokalitetu se od 1984. godine nastavlja sa temeljitim arheološkim istraživanjima. Radovi na stalnoj postavki Muzeja Vučedolske kulture započeli su u ljeto 2014. godine, a Muzej je otvoren za javnost godinu kasnije.

Kroz 19 prostorija na izložbenoj površini od preko 1200 m² prezentirana su civilizacijska dosignuća vučedolske kulture. Muzeološka koncepcija  uvodi posjetitelje u način života u okviru vučedolske kulture koja se iz matičnog prostora nastanka (u međuriječju Dunava, Save i Drave) proširila na područje današnjih dvanaest evropskih zemalja interpretirajući nalaze koji manifestiraju visoko razvijen civilizacijski nivo.