U posljednje vrijeme Tea Kovačević je opravdala epitet jedne od najtalentovanijih teniserki planete. Nastupima u Majamiju i Parizu koji su joj bili najteže prepreke u dosadašnjoj karijeri ostvarila je nevjerovatan uspjeh

U posljednje vrijeme Tea je opravdala epitete jedne od najtalentovanijih teniserki planete, a nastupima u Majamiju i Parizu koji su joj bili najteže prepreke u dosadašnjoj karijeri ostvarila je nevjerovatan uspjeh.

Organizatori, prisutni treneri, roditelji i protivnice na turniru glavnog grada savezne države Florida, ali i u “gradu svjetlosti” mogli su samo da aplaudiraju i čestitaju djevojčici iz Gradiške dok je sa sveprisutnim osmijehom na licu podizala pobjednički pehar.

“Moja posebna želja je da postanem najbolja teniserka svijeta. Put ka ostvarenju takvih želja poprilično je dug, ali sada mi to uspijeva jer osvajam najveće svjetske turnire i potrudiću se svim silama da nastavim tako i u budućnosti” – rekla je Tea.

Trofeji “LITLLE MO” i “PARIS BOWL” na gore navedenih turnirima utabali su joj put ka najvećem ostrvu u Španiji. Palma de Majorka mjesto je odakle dolazi jedan od najboljih tenisera svih vremena – Rafael Nadal, a ugledna teniska akademija “Španskog bika” na Majorci uputila je specijalnu pozivnicu za Teu Kovačević na turniru koji će se održati početkom decembra.

Mali grad na obali rijeke Save po imenu Gradiška mjesto je odakle Tea Kovačević započinje svoje avanture u “bijelom svijetu” uz želju da se kući vrati uz neki novi trofej koji će poslužiti kao motivacija za naporan rad i dodatno vrijeme provedeno na teniskom terenu.

U porodici Kovačević već su navikli na takav scenario, a mlada teniserka opravdala je očekivanja dva puta u samo desetak dana. Prvo je u prijestonici Srbije osvojila “OP Beograd” u kategoriji “U10” koji se igrao na zemljanoj podlozi, a zatim je samo sedmicu dana poslije na tepihu u uzrastu do 12 godina bez izgubljenog seta “počistila” konkurenciju i okitila se novim trofejom.

Na teniskim terenima iza porodične kuće Tea dnevno provodi oko četiri sata na dan, a kada su u toku pripreme za neki turnir vrijedno trenira tri puta dnevno kako bi u što boljoj formi dočekala protivnice.

Trenutak kada je talentovana djevojčica shvatila da tenis za nju nije samo hobi desio na turniru u Zagrebu gdje je odveo otac Marko i to kada je imala samo šest godina.

“Ne sjećam se tačno kada je počela moja ljubav prema tenisu, jer sam bila veoma mala kada sam počinjala trenirati, ali se sjećam kada me je otac odveo na prvi turnir u Hrvatsku gdje sam nastupila u kategorijama ‘U8’ i ‘U9’. Osvojila sam turnir u obe kategorije i tada sam shvatila da želim da tenis bude moj život”.

Na pitanje koja je Teina omiljena podloga, odgovor se krije u hali gdje neumorno trenira tokom cijele zimske sezone, a saznali smo i ko je teniski uzor mlađe juniorke. 

“Brza podloga je teren na kojem se najbolje osjećam, a to je vjerovatno iz razloga što baš mnogo vremena provodim u zatvorenoj hali gdje zbog nemogućnosti korištenja otvorenih terena tu provodim zimske dane. Omiljeni teniser i uzor za mene je Novak Đoković. Otac mi je uvijek mnogo pričao o njemu, a osim što je vrhunski igrač on je dobar čovjek i puno pomaže ljudima”.

Zanimalo nas je kako funkcioniše odnos kćerka-otac i teniserska-trener, koji se rotira nekoliko puta u toku dana tako da treba imati sposobnost kada i kako se ponašati uzimajući u obzir okolnosti i zadatke.

“Na treningu i tokom turnira tatu zovem trenerom i nemamo apsolutno nikakvih problema u tom odnosu. Za školu i zdravu ishranu ipak se brine moja majka. Imam život kao i sva ostala djeca, samo što se ponekad zna desiti da imam više obaveza, pa se ne stignem družiti sa drugarima” – zaključila je Tea Kovačević.

Kada je u pitanju otac i trener Marko Kovačević, iz velike ljubavi prema tenisu kojim se bavi dugi niz godina počeo je sa ranom stimulacijom teniskih pokreta još dok je Tea imala nepunih dvije godine. Ni danas kada se razgovara o “talentu” koji posjeduje njegova kćerka Tea, otac ne želi ogroman uspjeh pripisati toj riječi, već upornom i kvalitetnom radu koji se ponavlja iz dana u dan. U kombinaciji sa vrhunskom radnom etikom i velikom željom mlade teniserke da pobjeđuje izrodio se taj “X faktor” čija težina se ogleda na teniskom terenu pri svakom meču miljenice u porodici Kovačević.

Baš kao što je Tea spomenula turnir u Zagrebu i prelomnu tačku u uticaju na nastavak bavljenja “bijelim sportom” otac Marko je vidio nešto posebno zbog čega je odlučio svu energiju usmjeriti u karijeru mlade teniserke. 

“Ona je tada imala samo šest godina i bez problema je pobjeđivala rivale starije po tri godine, što u toj starosnoj dobi itekako znači. U tim momentima vidio sam žar u njenim očima, žar za pobjedom i ogromnu želju da svima pokaže svoje tenisko umjeće” – rekao je na početku razgovora Kovačević Senior.

Neizbježno je bilo razgovarati i o planovima za budućnost, a kao na samom početku razgovora ocu i treneru Marku nije bilo teško dati neiscrpne odgovore. 

“U narednom periodu pokušaću nastaviti sa visokom progresijom Teinog teniskog umjeća. Isto tako se iskreno nadam da ćemo zatvoriti finansijsku konstrukciju za narednu takmičarsku godinu kako bi Tea mogla otići na najveća svjetska takmičenja kako bi ostatku planete pokazala da pripada samom vrhu. Ja volim svoj grad i svoju zemlju, a moram istaknuti da su iza nas stali kako grad, tako i institucije Republike Srpske. Sve nam je to dalo potrebni vjetar u leđa, da nastavimo korak po korak ka ostvarenju sna – biti najbolji na svijetu”.