Diego Armando Maradona nažalost je preminuo u 60. godini, ali njegovo prisustvo u svijetu fudbala živjeti će generacijama

Dok su se vodile žestoke rasprave o tome ko je najbolji fudbaler koji je krasio teren-zajedno sa Peleom, George Bestom i Eusebiom-Maradona je u relativno kratkom vremenskom periodu ostavio ogroman uticaj pod svjetlima reflektora. Poznat po svojim driblinzima bez napora, koji su se mnogima činili kao da mu je lopta ustvari zalijepljena za noge,argentinski čarobnjak bio je apsolutna snaga na terenu,iako je bio visok samo 165 cm.

Argentina captain Diego Maradona in action against Bulgaria during the 1986 World Cup Final. Argentina won 2-0.

Prije nego je proglašen FIFA-inim igračem stoljeća zajedno sa Peleom,okretni napadač,koji je bio blagoslovljen vještinom i tempom koji bi i najbolje svjetske odbrambene igrače ostavili na travi,započeo je karijeru kao tinejdžer u Argentinos Juniorsu i postigao nevjerovatnih 16 golova u 167 nastupa između 1976. i 1981. godine.Nakon kratkih uroka u Boca Juniors i prelaska u moćnu Barcelonu,gdje je u 36 utakmica postigao respektabilna 22 gola-Maradona je svoj poziv pronašao u Italiji,gdje je na iznenađenje svih,prešao u Napoli,koji se borio u SERIA-i A.Dolaskom na ljeto 1984 godine zapanjujućih 75 000 navijača dočekalo ga je na stadionu San Paolo,gdje je trenutno uticao na klub.

Budući da su klubovi poput Rome, Inter Milana, AC Milana i Juventusa svake godine dominirali u trci za naslov, šansa da ovaj južni klub može predstavljati izazov činila se nemogućom.Međutim sa Argentincem malog rasta u početnih jedanaest,stvari su se počele preokretati.Kako je raslo samopouzdanje u igraču,udarac se proširio i na ostatak ekipe,navijače,osoblje i cijeli grad.

In this June 22, 1986 file photo, Argentina's Diego Maradona, left, beats England's goalkeeper Peter Shilton to a high ball and scores his first of two goals at the World Cup quarterfinal soccer match in Mexico City. On this day: This was the day of the “Hand of God,” when Maradona used his left fist to knock a ball past England's Shilton

U sezoni 1986-87,Napoli je učinio nemoguće i osvojio ligu,što se može porediti sa čudesnim osvajanjem naslova Premier Lige Leicester Citya 2016 godine,koja je njegov status uzdigla do nedvosmislene klupske legende.Grad ga je štovao,njegovi murali su slikani po zidovima,i najznamenitiji čovjek u Italiji ostao je takav kao Napolijev kapiten.U istom razdoblju vodio je Argentinu do pobjede na Svjetskom Prvenstvu u Meksiku 1986 godine,pobijedivši Zapadnu Njemačku i postavši zakleti neprijatelj Engleske, nakon zloglasnog pogotka ‘Božje Ruke’ koji je postigao i izbacio ekipu Bobbyja Robsona sa turnira.

Njegov klub završio je na drugom mjestu u naredne dvije sezone,ali je u sezoni 1989-90 vratio naslov,prije nego što se konačno preselio u Španiju.Pridružio se Sevilli 1991 godine,jer je postao nezadovoljan životom u Napulju,nakon što je njegov tim,na penale,izbacio Italiju sa turnira 1990 godine,ostavljajući svoje nekada odane sljedbenike gorkim i neprijateljskim.Ali neki od njegovih najvećih trenutaka nastali su s obiljem kontroverzi,posebno kada je poslan kući sa Svjetskog prvenstva u SAD-u 1994. godine,nakon što je pao na testu na drogu,što je takođe i bio kraj njegove međunarodne karijere.Napoli se pokazao kao vrhunac ovog mađioničara,postavivši ga kao najvećeg igrača na planeti tokom igračkih godina u Italiji.Njegovi igrački dani,nakon Napolija,vidjeli su nespektakularne čarolije u Newellovim Old Boysima i povratak u Boca Juniorse nekih 13 godina nakon odlaska kao mladića.Nakon odlaska u penziju,preuzeo je niz menadžerskih uloga,što je kulminiralo čarolijom iz snova, kao nacionalni menadžer njegove zemlje između 2008.i 2010. godine.

File photo dated 19-11-2008 of Argentina manager Diego Maradona

Nažalost,Maradona je bio na čelu argentinskog kluba ‘Club de Gimnasia y Esgrima La Plata’ kada je preminuo,postavši menadžer u septembru prošle godine.Za sve koji žele vidjeti i doživjeti vizuelnije,historiju života pokojnog fudbalera,kako na terenu,tako i van njega,vrhunski dokumentarac Asifa Kapadie iz 2019 godine, ‘Diego Maradona’,uvjerljiv je i informativan pogled na uspon legendarnog igrača do statusa nogometnog boga.

Pogledajte trailer