Možda bismo poželjeli da neka sjećanja potraju cijeli život, ali mnogi fizički i emocionalni faktori mogu negativno uticati na našu sposobnost zadržavanja informacija tokom našeg životnog vijeka

Novo istraživanje u časopisu ‘Psihološka nauka’ pokazalo je da ljudi koji se osjećaju entuzijastično i veselo-ono što psiholozi nazivaju ‘pozitivnim afektom’-rjeđe doživljavaju pad pamćenja kako stare.Ovaj rezultat ide na ruku sve većem broju istraživanja o ulozi pozitivnog afekta na zdravo starenje.Tim istraživača analizirao je podatke od 991 starije i srednjovječne osobe u SAD-u, koji su sudjelovali u nacionalnom istraživanu provedenom u tri vremenska razdoblja: između 1995. i 1996.,2004. i 2006.,i 2013. i 2014 godine.

U svakoj procjeni sudionici su podnosili izvještaj o nizu pozitivnih emocija koje su proživjeli u proteklih 30 dana.U posljednje dvije procjene učesnici su takođe završili testove performansi memorije.Ovi testovi sastojali su se od prisjećanja riječi neposredno nakon njihove prezentacije, te opet 15 minuta kasnije. Istraživači su ispitali povezanost između pozitivnog afekta i pada pamćenja,uzimajući u obzir dob, spol, obrazovanje, depresiju, negativni afekt i ekstraverziju.Doktorica na NorthWestern Univezitetu, Emily Hittner, i vodeća autorica radova rekla je:”Naša su otkrića pokazala da je pamćenje opadalo s godinama.Međutim, pojedinci sa višim nivoom pozitivnog afekta imali su manji stepen pada pamćenja tokom gotovo čitave decenije”.

Područja budućih istraživanja mogla bi se baviti putevima i obrascima koji bi mogli povezati pozitivne afekte i pamćenje, poput fizičkog zdravlja ili socijalnih odnosa.