Nađa Memić ruši predrasude: Dama u svemirskoj industriji

Ladiesin
Nadja Memic portrait

Nađa Memić u svemirskoj industriji počinje raditi 2009. godine kao dizajnerica baterija za svemirske upotrebe, dok je trenutno senior menadžerica za RF inžinjering. Karate, biciklizam i pisanje njena su pasija u slobodno vrijeme. Nađa kaže da je BiH njen dom, a da je Amerika samo trenutno prebivalište.

Danas Nađa ruši predrasude i dokazuje se u industriji projektovanja svemirskih satelita. Svojim primjerom i neustrašivošću želi dati potstrek mladim Bosankama i Hercegovkama da slijede svoje snove.

Moje obrazovanje je počelo u Institutu za međunarodne studije s treningom o kulturološkom prilagođavanju i zapošljavanju u američkom društvu. Zahvaljujući ljudima koji su radili u institutu, uključujući predsjednicu Myrnu Ann Adkins, koja mi je i dan-danas veoma bliska prijateljica, dobila sam svoj prvi posao. Nakon godinu dana rada konačno sam stekla uslove da počnem studirati na lokalnom koledžu, gdje sam položila prve ispite na Odjelu za inžinjering. Nakon dvije godine paralelnog rada i studiranja posvetila sam se školi kao redovna studentica, te sam diplomirala kao inžinjerka elektrotehnike na Colorado univerzitetu u Boulderu. Moje školovanje traje i danas, trenutno sam vanredna studentica na Denver University, gdje planiram steći zvanje magistrice mehatronike i sistemskog inžinjeringa za Svemirski dizajn na proljeće 2020. – ispričala je Nađa za Ladiesin.