Još jedna inspirativna video priča iz produkcije LikeStory. Džebrail Bajramović je čovjek kojeg gubitak noge u ratu nije obeshrabrio. Danas je uspješan biznismen u Švedskoj, a ove godine se vratio u BiH gdje želi investirati, ali i kroz politiku mijenjati stvari

“To je čovjek koji ne zna izdati, pravi prijatelj koji je uvijek više mislio na druge nego na sebe. On je borac, u smislu da nikada ne odustaje od svojih stavova koji su uvijek pošteni, korektni i pozitivni”. Ovako Džebraila Bajramovića, čovjeka koji je sa 19 godina ostao bez noge tokom rata u Goraždu opisuje njegov prijatelj i saborac Selver Turulja.

Sretan je Selver da se nakon toliko godina Džebrail odlučio vratiti u svoje Goražde. Za Džebraila koji je odlikovan najvišim vojničkim priznanjem “Zlatni ljiljan” nikada nije bilo dileme da će se to desiti. Goražde je njemu uvijek bilo u srcu, što dokazuje i “Povelja za humanost Grada Goražda” koju je dobio za svoj humanitarni rad u poslijeratnoj obnovi. Već dugo Bajramović dio vlastitih prihoda izdvaja za stipendiranje djece, ali o tome ne želi javno govoriti jer to smatra ličnim činom svakog pojedinca koji se ne radi da bi bio publikovan. Džebrail je danas uspješan biznismen, pisac koji se kao magistar međunarodnog prava bavio društveno-političkim odnosima u BiH i svijetu.

“Za mene je Džebrail Bajramović heroj koji može nadvladati sve poteškoće”, kratko će na početku filma reći prof. dr Džemal Najatović, njegov mentor na magistarskom radu.

Dzebrail se u BiH vratio kako kaže da investira, u posao, ali i budućnost novih generacija. Već je registrovao firmu, ali je njen početak rada malo prolongirala pandemija koronavirusa. Uz biznis Džebrail se posvetio i politici, nakon što je prevaren od strane pojedinaca u Stranci dijaspore odlučio je pokrenuti vlastiti politički projekat BhDemokrate. Na lokalnim izborima ima liste u nekoliko gradova, s tim da je ovo samo uvertira za puno ozbiljniji nastup na općim izborima u BiH.

“Vjetrovi promjena će vjerum puhnuti sa Drine”, smatra Bajramović. 

Već toko rata Džebrail se nametnuo kao lider. Oni koji ga poznaju kažu da je uz to bio i neustrašiv. Uvijek je bio tamo gdje je bilo najteže. Njegov ratni put nije trajao dugo, ranjen je u nogu, zbog čega je morao biti evakuisan iz Goražda. 

“Bilo je to teško, u Goraždu nije bilo uslova za operaciju, na žalost nakon teškog prelaska preko Grepka pokazaće se da mi ni u Suhodolu ne mogu pomoći. Tu sam se prvi put onesvijestio. Probudio sam se u Zenici, noga je morala biti amputirana” , prisjeća se Bajramović.

U Zenici ga je prvi put upoznao i prof dr Najatović koji tada nije mogao ni slutiti da će im se putevi ponovo ukrstiti.

“On je tada imao 19 godina i jedno impresivno držanje. Poslije tokom akademske karijere njegove kvalitete nisu ostale nezapažene kod iskusnih i kritički nastrojenih kolega. Ja sam kod njega otkrio izvanrednu fizičku i psihičku i intelektualnu kondiciju što se dokazuje u njegovom radu ne samo u Švedskoj već i u BiH”, rekao je Najatović.

Svoje znanje Bajramović je pretočio u tri knjige: Političko ponašanje, Bošnjački demokratski izazovi i i Globalni bošnjački izazovi. Zbog toga ne čudi da u filmu šalje snažnu poruku sa mezara prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića “Moj predsjedniće za šta smo se mi borili, za ovakvo stanje u BiH nismo”

Bajramović kao najveći problem BiH vidi korupciju i nepotizam. Svojim znanjem, iskustvom i hrabrošću želi dati doprinos u borbi da se to iskorijeni i da BiH konačno krene putem modernih demokratija. Koliko cijeni znanje pokazuje i saradnja sa Admirom Pozderovićem, zlatnim inovatorom iz Goražda i članom MENSE sa utvrđenim IQ-om koji ima samo jedan posto ljudi na svijetu. Admir Pozderović je kandidat Bh Demokrata za gradonačelnika Goražda koji je ranije kao ministar u Vladi BPK Goražde kroz osiguravanje zdravstvene zaštite za sve stanovnike i druga inovativna politička rješenja pokazao humano lice politike u BiH.

“Ja sam prepoznao potencijal koji sa sobom nosi Džebrail Bajramović i u ovaj projekat sam ušao isključivo zbog njega. Moram priznati da je to jedna ljudina, koja se poslovno i materijalno ostvarila, ali želi da se u BiH bori za promjenu stanja na bolje”, istakao je Pozderović.

Slično razmišlja i Haris Katica koji se priključio timu BhDemkrata: Imati veliko ratno priznjanje, ostvariti zavidan poslovni uspjeh u inostranstvu i ostaviti sve te lovorike i doći u BiH da bi se “pobio”sa problemima je stvarno vrijedno divljenja. Ja se nadam da će to prije svega građani Goražda, a kasnije i cijele BiH prepoznati” rekao je Katica.

Džebrail Bajramović je za ukidanje finansiranja političkih partija iz budžeta, ulaganje u razvoj poduzetništva i inovacija, a ukoliko BhDemokrate i Admir Pozderović dobiju povjerenje građana Goražda kako kaže pokazaće im vrlo brzo da izgradnja gradskog bazena nije nikakav bauk. Njegov plan je da se bazen napravi u Gradskoj dvorani koju sadašnje vlasti nisu u stanju ni ugrijati, a da se sportska dvorana izgradi na drugoj lokaciji. Spreman je kaže dovesti investitore iz Švedske, a zahvaljujući političkim vezama mogao bi osigurati i bratimljenje Goražda sa Geteborgom. Ipak, važnije od svega je prema riječima Džebraila Bajramovića zaustaviti tendere koji donose korist samo uskom krugu ljudi.