U okviru RURAL POWER UP! projekta, CERD je izgradio ljetnju učionicu na čijem krovu su montirani solarni paneli te je instalirao malu solarnu elektranu – Domestica Solar – ukupne snage od 4,9 kW

Povodom uspješnog završetka projekta “Obnovljivi izvori energije u ruralnom razvoju – RURAL POWER UP!” imanje Domestica kod laktaša posjetila je  Ivana Hlavsová Ambasadorica Češke Republike u Bosni i Hercegovini. Ambasadoricu su, osim osoblja CERD-a, pozdravili i predstavnici Opstina Laktaši.
 
 
Ambasadorica Hlavsová je izrazila svoje zadovoljstvo uspješnom implementacijom svih aktivnosti koje je CERD proveo u okviru ovog projekta te je dala podršku za budući razvojni model i viziju CERD-a.
 
Projekat RURAL POWER UP! doprinosi razvoju obnovljivih izvora energije i boljem korištenju priorodnih resursa (vode za navodnjavanje) u cilju unapređenja zapošljavanja, socijalne inkluzije i obezbjeđenja kontinuiranih edukativnih aktivnosti. Čitav sistem koji je uspostavljen na CERD-ovom Domestica imanju će biti korišten kao svojevrsni „Showroom“ kako bi se promovisala moderna rješenja u oblasti obnovljivih izvora energije i omogućio prenos znanja i iskustava na ostale zainteresovane strane.
 
 
U okviru RURAL POWER UP! projekta, CERD je izgradio ljetnju učionicu na čijem krovu su montirani solarni paneli te je instalirao malu solarnu elektranu – Domestica Solar – ukupne snage od 4,9 kW. Kroz projekat je izgrađen sistem za navodnjavanje u okviru kojega je postavljena cisterna na najvišoj koti Domestica imanja, a iz koje će se putem slobodnog pada vršiti navodnjavanje našeg biodinamičkog imanja.
 
Projekat RURAL POWER UP! i Domestica solar će povećati energetsku održivost našeg Centra i Domestica imanja te će omogućiti njegovo efikasnije funkcionisanje.