Dragan Lukić (51) iz Salaša Noćajskog kod Bogatića, najnagrađivaniji je odgajivač paunova u Srbiji i jedini odgajivač fazana “Eliot”

Na sajmu ukrasnih i sitnih životinja održanom u Sremskoj Mitrovici, upravo ovaj ljepotan mu je donio šampionsku titulu.

– Volim te egzotične ptice mada ih nije baš lako uzgajati. Osetljive su na uslove, klimu, ne odgovara baš svima ovo naše podneblje. Zato retki uspevaju da ih odgaje sami, dok ih ostali uglavnom kupuju, za ukras u dvorištu. Ja sam počeo da ih sakupljam i gajim iz ljubavi prema neobičnim vrstama, a sad je to vremenom preraslo i u dodatni posao. Nije mi uvek lako da se rastanem od neke ptice koju sam od tića negovao, gajio, gledao kako se pretvara “od ružnog pačeta u prelepog labuda”. Ništa lepše nego kad ovako s proleća sve ucveta, prospu se boje i mirisi, pa se po travi razmile paunovi sa raširenim repovima dok se šepure pred drugim paunima i paunicama, šarenim fazanima, grlatim ćurkama – objašnjava Dragan.

 

Paunove, fazane i ćurke, krupne i sitne ukrasne životinje gaji u svom dvorištu koje je prepuno cvijeća i ukrasnog šiblja. Ovaj vrijedni mačvanski domaćin, istu pažnju poklanja i svom voćnjaku u kojem gaji jabuke, džanarike i šljive.