Malo čudo urbanizma otkriveno je na lokalitetu Gradište. Čeka se potvrda da je i tada vojvodina bila multietična sredina

Na lokalitetu Gradište kod Iđoša arheolozi rade na malom čudu urbanizma podignutom prije 7 hiljada godina. U kući neolitskog naselja ovih dana pronađeno je posuđe koje pripada vinčanskoj kulturi, ali je ukrašeno drugačijim stilom. To govori o miješanju utjecaja više kultura na ovom prostoru.

Arheolozi iz Srbije i Irske rade na otkrivanju naselja koje datira iz neolita, bronzanog i gvozdenog doba, a prostiralo se na čak 18 hektara. Na neolitskom dijelu lokaliteta nalazi se urbanistički sjajno organizovano selo sa stotinu kuća.

Vojvodina multietnička i u praistoriji

Dr Miroslav Marić, arheolog Balkanološkog instituta u Beogradu već sedam godina radi na ovom projektu. On objašnjava da se naselje nalazilo na jednom od dijelova nekadašnjeg meandra Tise, koja je sada od tog mjesta udaljena čak 20 kilometara, a u praistoriji je bila samo tri kilometra dalje.

 

“Ideja je da ispitamo kako se formiraju identiteti zajednica kroz praistoriju, jer se lokalitet nalazi na obodu nekoliko glavnih kultura tokom cijele praistorije. U neolitu je to Starčevo i Kereš, Starčevo je više balkanski fenomen, a Kereš panonski fenomen ranog neolita, dok se u kasnom neolitu na ovim prostorima prožimaju vinčanska i potiska kultura”, kaže Marić.

Kuća koja otkriva kako se živjelo pre 7 hiljada godina

Studenti iz inostranstva zbog korone ovog ljeta nisu mogli da učestvuju u projektu, pa su srpski areheolozi unajmili fizičke radnike. Oni su imali priliku da prisustvuju jedinstvenom događaju, otkrivanja dvije kuće ovog naselja u kome su ljudi živjeli 4800 godina pre naše ere.

 

“U jednoj kući koja je srušena nismo ništa pronašli, očigledno je prethodno ispražnjena i srušena planski. Toliko je bila ispražnjena, da su čak reciklirali materijal od koga je sagrađena. Na dva mjesta smo našli ostatke razrušenih peći koje su demontirali do te mjere da su čak i podnice povadili prije nego što su srušili kuću, priča Marić.

Na samo metar i po od ove kuće pronađena je druga, na sreću naučnika, izgorjela je u požaru. U njoj su pronađeni predmeti koji su se tu zatekli, a upravo oni su važan dokaz teorije o miješanju različitih kultura na ovom prostoru.

Neprevaziđeni urbanisti neolita

O ozbiljnoj društvenoj i prostornoj organizaciji na kojoj ljudima iz praistorije mogu da pozavide i današnji urbanisti govori raspored kuća u ovom gusto naseljenom selu. U centralnom dijelu na brežuljku kuće su gusto poredane u redove, a u ravnom dijelu naselja šire se u lukovima.

Konačnu potvrdu miješanja populacija arheolozi će imati nakon što istraže i same stanovnike. Do sada su pronaši nekoliko skeleta, ali još nisu stigli do nekropole. Potrebno je više skeleta kako bi se uradile izotopske analize i pomoću količine stroncijuma u njihovim kostima i zubima otkrilo da li su odrasli na tom prostoru ili su se od nekud doselili.