Bosanskohercegovačka djeca rođena i odrasla van Bosne i Hercegovine dugo godina bila su temelj reprezentacije te zemlje. Trenutno u dijaspori postoji mnogo bh.talenata koji sa velikom željom i borbom žele nastupati za mladu i seniorsku bh.reprezentaciju.

U Yverdonu gradu u Švicarskom kantonu Vaud već godina se razvija uspješna nogometna priča u dijspori.U omladinskim selekcijama ovog kluba odrastaju mali zmajevi.spremni da krenu stopama Pjanića, Kolašinca, Džeke….

Male bh.zmajeve predvodi trener Amir Šiljković te smo od njega tražili nekoliko riječi kada su ova djeca u pitanju.

”Trenutno imam grupu od 20-oro djece sa kojima radim svakodnevno, veoma talentovana i odgojena djeca.

Naravno u našoj ekipi ima i stranaca, ali ja kao trener bih posebno izdvojio golmana Edvina Čohadarevića, te napadače Fuada Bećirovića i Ismira Muratovića kapitena naše ekipe i okoliko nastave ovako ne sumnjam da će dogurati daleko, a ko zna možda jednog dana dobiju i poziv bh.selekcije, nikad ne reci nikad. Naravno to su djeca naših Podrinjaca što mi je prvenstveno drago, nimalo ne umanjujem ni vrijednosti druge djece u ekipi, ali moram istaći one najvrijednije”.

Trenutno se takmiče u nižem rangu švicarskog prvenstva, ali bilježe odlične rezultate.

Očekuje se da će neko od ove djece dobiti poziv u jače klubove, ali veoma je veliki uspjeh što imamo naš registrovan fudbalski klub u Švicarskoj koji se zove Bosna Yverdon, na čelu sa našim predsjednikom Selmirom Muminovićem.

Toliko za sada, mi ćemo naravno pratiti u budućnosti rezultate i uspjehe ove djece,ali ko zna možda se baš u ovoj ekipi krije novi Begović, Spahić, Pjanić , Džeko i Ibišević.