KULTURA SE UčI OD MALIH NOGU. ZA MALIŠANE VRTIĆA BONUM SVIRAO TRIO DJEVOJAKA KOJE SU ŠKOLOVANJE I BUDUĆNOST POSVETILE MUZICI

Dvije violine i harmonika. tri prekrasne djevojke u dvorištvu na otvorenom sviraju klasičnu i muziku iz filma. U pulici mališani, razgrani, rasplesani, a opet dovoljno strpljivi da čuju i pogledaju nešto što za njihove godine nije uobičajeno.

 Na prvu sve izgleda nadrealno, beba u kolicima sluša klasičnu muziku, slušaju i malo stariji, tek po neko se zaljulja na stolici ili je podigne iznad glave, ali prati koncert do kraja. Sve izgleda kao da se snima neki spot ili reklama. U stvari, to je dio odgojno-obrazovnog procesa u Predškolskoj ustanovi Bonum iz Sarajeva. U mini koncertu u sarajevskom naselju Stup uživao je i dio roditelja koji su došli da svoje mališane vode kući.

Priliku da nastupaju pred ovakvom publikom, u njihovom dvorištu za igranje, tri studentice Muzičke akademije u Sarajevu neće baš imati često, ali su kažu uživale. Ustvari, Amila Baščelija, Sara Barbara Bilela sa violinama i Iris Granulo sa harmonikom uživaju u muzici s kojom žive od osnovne škole. Kažu njihov trio je svakako neuobičajen na muzičkoj sceni.

Ovo im je kažu bio drugi nastup u vrtiću, a svirale su i u Domovima za stare.

– Mi smo jednostavno stvorene da sviramo. Sve je počelo u osnovnoj školi, uživamo u muzici i svirale bi po cijeli dan. Već dugo smo zajedno, a u planu nam je da tako i ostane, kazale su nam nakon koncerta.

Za sada glavni cilj je završiti formalno obrazovanje. Voljele bi se oprobati kao koncertni izvođači iako znaju da to u sadašnje vrijeme i ne izgleda previše perspektivno. Ko položi ispit pred djecom za budućnost se ne mora brinuti, pa vjerujemo da će ove tri mlade dame koje smo sreli u vrtiću imati uspješnu muzičku karijeru.