Svi smo bili itekako ponosni 2004. kada su BiH na Olimpijskim igrama u Atini predstavljali najbolji atletičari (Jasmin Salihović, Jasminka Guber), džudisti (Amel Mekić), plivači (Željko Panić), stonoteniseri (Srđan Miličević), strijelci (Nedžad Fazlija), tekvandoisti (Zoran Prerad), teniseri (Mervana Jugić-Salkić), ali i kajakaš Emir Šarganović. Međutim, od ove ekipe samo su rijetki ostali u BiH. Šarganović nije među njima.

Divlje vode ga odvele u Tursku

Godinama je ovaj Bišćanin pokušavao napraviti nešto u svojoj domovini, ali nije mu polazilo za rukom. Oni koji su trebali prepoznati njegovo iskustvo i talenat to nisu učinili, pa je sreću potražio u inostranstvu. Danas je izuzetno cijenjen trener reprezentacije u kajaku na divljim vodama Turske.
– Poslije moga nastupa na Olimpijadi u Atini 2004. očekivao sam da će država malo više uložiti u ovaj sport. Međutim, stanje u BiH se nije promijenilo. Ja sam nastavio trenirati, ali nisam imao novac za pripreme i kvalifikaciona takmičenja za Olimpijadu u Pekingu. U 2007. sam odlučio staviti tačku na aktivnu karijeru. Tri godine sam trenirao klub u Bihaću, ali ni u tom poslu nisam naišao na razumijevanje i podršku i odlučio sam sreću potražiti van BiH. Put me je doveo u Tursku gdje sam 2017. počastvovan funkcijom trenera reprezentacije koju obavljam maksimalno požrtvovano, priča Emir Šarganović i naglašava da je njegovim dolaskom na mjesto trenera slalom reperezentacije u kajaku došlo do smjene generacija. Dolaskom Šarganovića na funkciju trenera reprezentacija je krenula i sa novom, mladom ekipom. Prosjek godina je 17 i trenutno su bolji i od seniora.
– Rezultati su u nekoj zlatnoj sredini. Bili bi mnogo bolji da imamo više trening kampova i da više putujemo po takmičenjima, jer je u našem sportu to veoma važno. Svaka staza u svijetu je drugačija i svaki slap, stoper ili val je poseban i morate znati kako se pripremiti da bi ih savladali. U Turskoj godišnje imamo samo četiri takmičenja i u Evropu idemo na najviše tri takmicenja što je nedovoljno za ostvarenje ciljeva, ali nadam se da će se u skorije vrijeme i to popraviti, priča ovaj bh. olimpijac.

Jedan od najljepših događaja

Trenutno u Kajakaškom savezu Turske imaju dva trenera sa naših prostora. Emir je trener za divlje vode, a za mirne vode je njegov veliki prijatelj Dragan Plavšić iz Srbije.
– Ovdje se osjećam kao kod kuće jer turski narod nas Bosance doživljava kao braću. Ipak, redovno pratim kajak u BiH, ali i sve druge sportove. Žao mi je samo što u mom rodnom Bihaću od 43 mlada kajakaša sa kojima sam počeo raditi ostalo samo dva. Sa njima se redovno čujem i pratim njihove nastupe. U kontaktu sam i sa Kajakaškim klubom iz Banjaluke, sa Kajakaškim savezom BiH. Imali smo susret prošle godine u Španiji na Svjetskom prvenstvu. Sedam dana smo svaki trenutak zajedno proveli i to mi je jedan od najljepših događaja u životu, naglasio je trener reprezentacije Turske.
Emir Šarganović je prije odlaska u inostranstvo tri godine radio kao trener u Bihaću bez ikakve novčane naknade. Za to vrijeme je sa svojim klubom i bh. reprezentacijom u Grad na Uni donio preko 150 medalja.
– Tih 150 medalja je meni dalo posao u Turskoj. Jednog dana, ako BiH shvati kakve kapacitete mi imamo, koliko imamo talentovanih i vrijednih mladih ljudi i odluči da odvoji sredstva za platu trenera ja ću se rado vratiti, zaključio je Emir Šarganović. i BiH.

prije odlaska u inostranstvo radio je kao trener u Bihaću bez ikakve novčane naknade