Bane najavljuješ uz svirku na svom FB profilu saradnju sa Nick Z. marino i Yngwie Malmsteen, kao i uvijek zvuči sjajno. O čemu se konkretno radi?

Nick Z. Marino je muzičar svetskog kalibra. Od 2005. svira klavijature i peva sa legendarnim virtuozom na gitari Yngwie Malmsteenom. U ovom trenutku reč je o jednoj njegovoj pesmi za koju sam odsvirao gitare. Može se čuti deo atmosfere na mom facebook profilu. Ne znam u kom pravcu će se sve odvijati, ali moguće je da ćemo snimiti spot za tu pesmu. Ima još nekih planova za našu saradnju, ali nismo se detaljno dogovorili. Još uvek smo u fazi razmatranja materijala. Reč je o jednom mom nezavršenom albumu.

Ti jesi sjajan solo gitarista, ali na prostoru bivše Jugoslavije teško je bilo naći razumijevanje za izdavanje solo albuma, ali ti si bio uporan?

Do sad sam objavio tri instrumentalna i dva vokalna albuma. Moram priznati da sam zbog nekomercijalnog izraza sa diskografskim kućama stalno bio u disharmoniji. Na našem podneblju nekako ne žele da imaju sluha za instrumentalnu i rok muziku.

Svirao si sa legendarnim Stivom Vajem, za mnoge je bilo iznenađenje, pa možda čak i za tebe. Šta to znači za tvoju karijeru?

U Beogradu 2005. godine na predlog organizatora svirao sam kao specijalni gost na koncertu Steve Vai-a. Moram priznati da sam  bio iznenađen pozivom. Posebno mi je drago što Steve tada nije praktikovao na svojim turnejama Jam session (duel). Tek kasnije primenjuje takav šou. Postoji na Youtube-u snimak koji se može pogledati Bane Jelić & Steve Vai. Ima neka davna priča iz sedamdesetih da je gitarista Vedran Božić svirao sa Jimi Hendrix-om, mislim da ovo ima istu težinu. Naravno da sam ponosan na to što sam imao priliku da delim binu sa najboljim gitaristom na planeti. Ko god da je svirao sa sličnom veličinom može se smatrati da je dostigao ozbiljan nivo u muzici.

Jeste li danas u kontaktu?

Nismo u kontaktu osim što imamo dva zajednička prijatelja koji nisu mogli da odole da ga ne pitaju za mene i njegov koncert u Beogradu. Seća me se naravno i svaki put me je pozdravio preko njih. Inače, Steve svira Ibanez gitare, kao i ja. Ne mogu da ne spomenem da mi je Ibanez endorsing od 2002 godine. Predstavljam Ibanez gitare u njihovim katalozima za ceo svet kao i na koncertima.

Svirao si u mnogim bendovima, ali nekako Osvajači najduže traju, zašto je to tako?

Nekako je za rok muziku u Srbiji izbor zaista mali i sve se to vrti oko 10-ak bendova koji nešto ozbiljno rade. Mnogi muzičari su zauzeli svoje pozicije. Da je veća konkurencija možda bi i moja karijera bila dinamičnija.

Imao si želju sarađivati sa filharmonijom, jesi li uspio i šta to za tebe kao umjetnika znači?

Imao sam zaista veliku želju da uradim instrumentalni album sa filharmonijom mada nisam stekao uslove za to niti pokriće diskografske kuće ili sponzora. Možda će se u budućnosti realizovati ova ideja.

Dugo si sa gitarom, ali voliš reći da si kao solista tek počeo govoriti, šta ćemo još čuti od tebe?

Trenutno radim muziku i tekst za druge izvođače. Imam jedan zanimljiv rok projekat iz Štokholma na kome radim muziku, aranžman i gitare. Stilski podseća na Ozzy Osbourne. Projekat još nije završen zato što nas je korona zaustavila.

U tvom životu uz gitaru su sada dvije žene, hoćeš li se moći nositi s tim?

Nema lepšeg osećaja od osećaja biti roditelj i živeti u porodičnom zagrljaju. U ovom periodu dok mi ćerka raste sve je podredjeno njoj, ali nekako uspevam i da radim. Nadje se prostor i da naslikam po koju sliku. Moram da se pohvalim da sam za vreme korona-izolacije uspeo da naslikam 20 slika većeg formata. Očekujem nove izložbe slika koje će krenuti iz Beograda.

Kad ćeš svirati u BiH?

Nemam trenutno ništa zakazano u BiH, ali zato pogledajte spot grupe Chetvorka iz Doboja. Pesma se zove Svila, pevač je čuveni Igor Vukojević sa kojim je uvek veliko zadovoljstvo sarađivati.