FIVA: Simbol Dobrinje i danas živi kroz snimke i sjećanja

Čovjek, a simbol jednog vremena. Čovjek, a zaštitni znak jednog naselja. Čovjek, a hiljadu prepoznatljivih imena. To mogu samo rijetki, a mogao je i bio Mevsud Kapetanović FIVA.

Doktor za kameru

Teško je na Dobrinji naći porodicu koja u svojoj kolekciji nema bar jedan DVD ili album sa potpisom ovog čovjeka, a na kojem su snimci nekog bitnog porodičnog momenta, vjenčanja, rođenja, polaska u školu, završetka školovanja ili jednostavno šetnje Dobrinjom.
Ovaj rođeni Višegrađanin, u duši svjetski čovjek, ali Dobrinjac od glave do pete nije nimalo dvojio kada je 1984. napustio posao izuzetno cijenjenog inženjera geodezije u tada najjačoj državnoj kompaniji kako bi počeo vlastiti biznis – audio i video produkciju. Prvi u tadašnjoj Jugoslaviji krenuo je u nešto novo, nepoznato, neizvjesno. Kako tada, tako i cijeli život, prvi, jedinstven, drugačiji koračao samo stazama kojim su ga vodili ljubav i srce.

Zvali su ga Djeda Mraz zato što je uvijek u džepu imao bombonu za najmlađe, pa čak kada na Dobrinji nije bilo ni hljeba. Zvali su ga profesor jer niko kao on nije znao ili htio prenijeti znanje. Pod njegovim mentorstvom desetine mladih se upoznalo sa kamerom, kadrom, snimkom, fotografijom i danas su vrsni kamermani i snimatelji. Zvali su ga doktor jer je znao kako kamera i aparat “dišu”. Znao ih je u dušu. Umjetnik, možda mu je taj nadimak i najbolje pristajao. Niko nije znao prepoznati kadar, scenu, prenijeti i nemir i strah, i ljubav i poštovanje kao što je to znao on. Gledajući snimke poznatog i priznatog FIVA-e čas vam je hladno, čas vas sunce ogrije, čas ste mokri od kiše koja pada, sve doživite i preživite kao da prisustvujete događaju. Njegovi snimci su sastavni dio brojnih domaćih i međunarodnih dokumentarnih i igranih filmova.

Ali, Vizionar je ustvari pravo ime ovog čovjeka. Svi koji ga poznaju sjećaju se koliko je unaprijed gledao, koliko je unaprijed znao, koliko je želio i htio. Nažalost, smrt je prekinula sve snove ovog vječnog sanjara 2012. godine, ali nije prekinula rad kompanije koju je FIVA osnovao 1984. Njegovi supruga i djeca koja su rasla uz kameru i sa kamerom i danas bilježe važne događaje, dešavanja na Dobrinji i Novom Gradu, bilježe važne datume u životu građana, žive san koji je Mevsud Kapetanović Fiva počeo sanjati 1984.

“Ratnici Dobrinje 92-95”

Za brojne zasluge, posebno tokom rata, Facebook grupa “Ratnici Dobrinje 92-95” je pokrenula inicijativu da se ovom velikom čovjeku postavi spomen ploča na Dobrinji.

– FIVA je bila i bit će dio Dobrinje i Novog Grada, jer su njegovim stopama nastavila njegova djeca i supruga, rekla je Selma Kapetanović Ćesir, kćerka rahmetli Five. A jedan od komentara na inicijativu je glasio “Svi su imali koristi snimajući zbivanja na Dobrinji samo je FIVA snimao srcem za Dobrinju i Bosnu”.

Hoćemo li podržati inicijativu?